"Белгийският крал" е копродукция с Белгия и Холандия, снимана почти изцяло у нас, а премиерата й е на кинофестивала във Венеция

Нина Николина, Валентин Ганев и народни певици са сред българските актьори в драматичната комедия "Белгийският крал" (King of the Belgians).

Премиерата й е на 73-тия кинофестивал във Венеция (31 август-10 септември), където филмът се състезава в конкурсната програма "Хоризонти".

Снимките на копродукцията между Белгия, Холандия и България приключиха миналото лято в Габрово.

Зад амбициозния проект стои режисьорският тандем Джесика Удуърт и Питър Бросенс, които са и сценаристи.

Копродуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов от "Арт Фест" ("Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Гуча", "А днес накъде?", София филм фест), а изпълнителни продуценти - Светла Цоцоркова и Надежда Косева ("Фронт филм").

"Белгийският крал", чието работно заглавие беше "Кебап Роял", е заснет почти изцяло у нас след няколко снимачни дни в Брюксел и Истанбул. Жанрът е road movie, а героят - последният крал на Белгия, който се изгубва из Балканите. 

Сюжетът

Николас II е на официално посещение в Истанбул със своята свита и британския режисьор Дънкан Лойд, който ги придружава, след като е приел предложението на двореца да заснеме документален филм, посветен на краля.

Междувременно Валония (южната част на Белгия) обявява независимост. Кралството ще се разпадне. Кралят трябва да се върне незабавно в родината си и да изпълни своя дълг - да обедини белгийците.

Вселената решава друго - слънчево изригване води до прекратяване на всички самолетни полети, прекъсват се и всички комуникации. С помощта на български фолклорен ансамбъл кралят и свитата му успяват да преминат границата инкогнито.

Така започва одисеята на белгийския крал през Балканите, по време на която монархът открива реалния свят и истинската си същност...

В ролята на краля е белгийският актьор Петер ван ден Бегин ("Петият сезон"). Останалите главни роли се изпълняват от Бруно Жеори ("Петият сезон"), Титус де Вот ("Steve + Sky") и Луси Дебе (Melody).

Холандският режисьор Питер ван дер Хоуен е в ролята на документалиста Дънкан Лойд, а сръбският актьор Горан Радакович ("Ягода в супермаркета") е бивш шампион по стрелба, снайперист и любител на птиците.

Роли има и за наши актьори

Нина Николина е българската народна певица Ана, която спечелва сърцето на монарха, а Валентин Ганев играе зам.-шефа на турските тайни служби.

На екран ще видим и фолклорен ансамбъл, който се състои от певици в някои от най-известните български хорове: "Мистерията на българските гласове", "Филип Кутев", квартет "Славей".

Фотогалерия: БГ актьори в чужди филми

Оператор е Тон Петерс (Katia's Sister), композитор е Мишел Шьопинг ("Петият сезон", "Алтиплано", "Хадак"), а художник - Сабина Христова ("Кецове", "Българска рапсодия").

Филмът е реализиран с подкрепата на Националния филмов център, Евроимаж, Програма "Медия" на Европейската комисия, националните филмови фондове на Белгия и Холандия.

Джесика Удуърт и Питър Бросенс са белгийски режисьори,

които имат успешна творческа кариера, както индивидуално, така и заедно. След сериозна работа в документалното кино ("Монголска трилогия" на Бросенс и "Дневниците на девицата" на Удуърт) те снимат първия си съвместен игрален филм "Хадак", който през 2006 г. печели във Венеция "Златен лъв на бъдещето", последван от награди и участия в над 60 фестивала, вкл. Сънданс и Торонто.

Следват игралните филми "Алтиплано", показан в рамките на Седмица на критиката в Кан 2009, и "Петият сезон", който бива представен в официалния конкурс на Венеция 2012 и получава наградите Young Cinema и Green Drop.

Източник: Арт фест