Новият филм на Иван Ничев за спасяването на българските евреи бе предпочетен вместо "Отчуждение" и "Виктория", което настрои негативно част от гилдията

Лятото на 1943 г. Евреите в пределите на Велика България са задължени да спазват законите на германския Райх. Двама младежи - Мони и Жожо, срещат 17-годишната Шели и приятелството им e поставено на изпитание, защото и двамата се влюбват в красивото момиче, докато навън бушува война.

България ще трябва да изпълни заповедта на хитлеристите за депортиране на евреите. Товарните влакове с 11 343 евреи от Македония и Тракия кръстосват България.

В съдбите на тримата младежи се оглежда животът в България и на балканските евреи по време на Втората световна война, белязан от болката и ужаса на това време...

Това е сюжетът на "Българска рапсодия", с който режисьорът ветеран Иван Ничев приключва трилогията си за спасяването на евреите у нас през Втората световна война, включваща още "Пътуване към Йерусалим" (2003) и "След края на света" (1999).

Филмът, който е копродукция с Израел, излиза по кината от 19 септември. Първото му представяне пред публика беше през юни, на откриването на кинофестивала "Любовта е лудост" във Варна.

Режисьорът работи по сценария с Юрий Дачев и съпругата си Татяна Гранитова, а оператор е Ади Райс. Музиката отново е на Стефан Димитров.

За Анжела Недялкова, която изгря в "Аве", българския филм на 2011 г., това е втора главна роля. Участват още Мони Мошонов, Татяна Лолова, Димитър Рачков, Алекс Ански, Кристиян Макаров, Стефан Попов, Елиза Токева, Васил Михайлов, Стоян Алексиев, Ернестина Шинова, Рени Врангова, Любомир Ковачев, Сава Драгунчев, Божидар Костадинов.

"Българска рапсодия" е нашата номинация за 87-ите награди "Оскар" след решение на Националния съвет за кино с 23 гласа "за".

Изборът му озадачи част от професионалната общност, тъй като за фаворити се смятаха отличеният от родната филмова академия "Отчуждение"на Милко Лазаров и представения на Сънданс 2014 "Виктория" на Майа Виткова, чиито предпремиерни прожекции у нас са по-късно този месец. Двата конкурента получиха съответно седем и 12 гласа.

Иван Ничев, който е завършил филмовата академия в полския град Лодз, е ученик на Анджей Вайда, професор в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и член на Европейската филмова академия.

Във филмографията му са още екранизациите по "Бай Ганьо" след 1989 г., "1952: Иван и Александра" (1988), отличен със "Златна роза" от кинофестивала във Варна, "Черните лебеди" (1984), "Звезди в косите, сълзи в очите" (1977).

Основният аргумент на опонентите му е неговото членство в Националния съвет за кино като представител на асоциация "Академика 21". В експертно-консултативния орган влизат представители на още 11 професионални организации от киното: Андрей Чертов, Христо Христов, Владимир Андреев, Галина Тонева, Виктор Чучков, Илия Костов, проф. Иван Георгиев, Анна Петкова, Владимир Лекарски, Иван Павлов и д-р Диана Андреева.