Втородивизионният "Тернана" е седмият му отбор на Ботуша

Вече се уморихме да следим странстванията на Валери Божинов по футболните клубове. Неслучайно тази седмица зевзеци пуснаха обява за продажбата му в сайт за онлайн търговия.

В крайна сметка съпругът на Николета Лозанова подписа с "Тернана" и благодари на треньора на "Левски" Георги Иванов-Гонзо, след като изгледа победата на досегашния си тим в контролата над "Ботев" (Враца) с 2:0 през уикенда.

"Г-н Иванов излезе пич в цялата ситуация, а можеше да каже - оставаш. Седнахме да си поговорим мъжката на четири очи. Разбра ме. Все пак е играл доскоро. Той е интелигентен човек. Благодарение на него и на "Левски" се стигна до трансфер", заяви Божинов на тръгване, цитиран от Sportal.bg.

28-годишният футболист е започнал кариерата си в Малта, където е живял като дете. Дебютира в италианската Серия А в началото на 2002-ра, още преди да е навършил 16. Кариерата му на терена започва обещаващо в "Лече", но днес се определя като провал.

Преди да заиграе с екипа на "Левски", Божинов беше нападател на италианския "Виченца", след като през есенния полусезон беше даден под наем на друг втородивизионен отбор от Ботуша - "Верона".

Преди това е ритал и в други италиански клубове като "Парма", "Ювентус" и "Фиорентина", в британския "Манчестър сити", както и в "Спортинг" (Лисабон), откъдето е уволнен поради неявяване на работа.

"Тернана", с които Божинов подписа едногодишен договор, започнаха сезона с победа като гост на "Кротоне" с 2:0, като целта им е достигане на плейоф за влизане в Серия А, отбелязва Sportal.bg. Надеждите са българинът да замени продадения на "Лийдс" капитан Мирко Антенучи, който миналия сезон отбеляза 19 гола в 40 мача и бе идол на тифозите.

Валери напуска "Левски" след 20 мача и осем гола от февруари насам, като последното му попадение в 93-тата минута донесе победата на "сините" с 1:0 в домакинството им срещу "Черно море" в миналия кръг на А група.