Когато пошлото зове

Всеки, който е живял през 90-те, ще ви каже, че тези времена бяха противоречиви. Нестабилна политическа картинка, наскоро вкусена свобода, която се обърна в свободия, младежки ентусиазъм и изоставяне на старото, дух на откривателство, но и време на мутри и пошлост.

За съжаление всичко това все още оставя своя отпечатък върху заобикалящата си среда. Мутренският кич - онази модна тенденция, изразяваща се в ланци, грозновати сакенца на голо и безумни прически като на британски футболист от 70-те (или пък старомодната бръсната до кожа глава), комбинирани с любов към блестящите дрънкулки и автомобили... всичко това можем да го наречем с популярното определение "мутробарок".

Да, този мутробарок е останал в историята (почти напълно), подобно на Луна и Кати и всенародната любов към Стоичков. И все пак могат да се видят остатъчните ефекти на цялата тази помпозност в нелеп вариант. Все още можем да видим по улиците разноцветна гама от видимо материално осигурени люде, прекрачили безмилостно границата на добрия вкус.

По какво да ги познаем? По външния вид. По видимо скъпите и шокиращо грозни дрехи, аксесоари и привидно тежкарски автомобили. Но да изградим един обобщен образ на българския турбогъзар, непризнаващ други стилове освен своя - най-скъпия. Този образ може да е имагинерен и да не съществува наистина (силно се надяваме тази обобщена версия да не крачи никъде по Земята), но отделните компоненти можем да видим по улиците всеки път, когато се завъртим около някое по-модно заведение. Цените сме взели от официалните магазини на марките.

Истинският гъзар се носи с тениска с някакъв особен сюжет по нея. Възможни са всякакви финтифлюшки, декоративни камъчета (не е задължително да са истински, но във всички случаи твърдиш, че са "Сваровски") или просто нещо голямо нарисувано. Пример за това можете да намерите в която и да е колекция нелепи тениски от Dolce & Gabbana. Средната цена на подобно произведение на изкуството варира около 400-500 долара парчето. Такова е положението. Изкуството, дори да го носиш на гърдите си, струва пари.

Тениска с нормански крале от Dolce & Gabbana - 475 долара

Важна част от визията включва дънки (или ако пребивавате в Бургас - дънкита). Те задължително трябва са протъркани на пет-шест места, скъсани на поне още едно, избелели, раздрани и да изглеждат възможно най-фрапантно. Ако имате желание да влизате в тази мода, но не ви се дават между 500 и 800 долара (колкото варират цените за чифт от новата колекция на Dolce and Gabbana, посочени на официалния им сайт), можете просто да дадете 20 лв. и чифт стари панталони на някой скитник и да вземете неговите дънки. След като ги изперете добре, се получава приблизително същият ефект.

Фешън дънки Dolce & Gabbana - 745 долара

Mъжът носи колан. Факт. Момчетата могат да вървят с гащи на ластик, но мъжът си личи по това, че около панталоните му има парче кожа с метална тока. Поне такова е поверието още от времето, когато бащата-патриарх е раздавал справедливост в дома с помощта на колана си. Но дори този символ на мъжеството не е пропуснат в модното състезание по нелепост. Дали ще са флорални мотиви, имитации на змиийска кожа или пък действителна кожа на влечуго, коланите също могат да бъдат опошлени от световните марки. При това на добрата цена над 300 долара от Gucci или дори още по-добра цена от Louis Vuitton (999 долара).

Колан Gucci - 325 долара

Колан Louis Vuitton - 999 долара

Обувките може да са голяма любов на жените, но и мъжете не отстъпват, когато става въпрос за демонстриране на финансови възможности чрез чифт чeпици. Истинската удобна и здрава обувка наистина струва много. Но има някои избягвания в посока скъпо и безвкусно, които не могат да бъдат пропуснати.

Уж официалната обувка с различни метални елементи по кожата. Cesare Paciotti предлагат някои добри модели, но имат и убийствено грозни неща, които пък за сметка на това струват доста пари (в случая, на снимката - 450 евро).

Обувки Cesare Paciotti с метални елементи по кожата - 450 евро

За по-неофициални случаи са кецовете. И докато някои биха прегледали магазините на Nike и Adidas, други биха си заложили на модните Versace, които дават не толкова спортни модели, колкото нещо претрупано и грозновато, което за сметка на това е скъпарско (струващо над 1000 евро).

Кецове Versace - 1010 евро

Не си никакъв гъзар, ако нямаш турбогъзарски очила. Те не се носят за защита от слънчевите лъчи. Те са символ на престиж. Те са въпрос на социален статус. На уважение сред кликата от себеподобни. Разбира се, очилата трябва да са маркови, иначе не важиш. Възможно най-помпозни, нали с тях заявяваме колко сме голям мъж и колко сме повече от останалите. Важна е и цената. Как иначе можеш да зашлевиш някого, защото за малко да ти одраска очилата Dior, които струват над 800 долара. Всичко е въпрос на сила и надмощие, дори едни обикновени цаки.

Тъмни очила Dior - 860 долара

Часовникът определено е нещо, по което околните могат да измерват успеха ти в живота. И го правят. Скъпият марков часовник е символ на добро материално състояние и стабилност. Въпреки това има скъпи часовници, които могат да символизират само и единствено "носещият ме няма каквото и да е усещане за естетика и най-вероятно е въздух под налягане". Всяка известна марка си има такива модели. Дори откровено скъпарските и тежки Chopard също имат своите залитания към пошлото.

Часовник Chopard - 103 хил. долара

Телефонът. Един уважаващ себе си паркетен ловец и турбогъзар не може да си позволи да се появява току-така пред останалите люде с евтин телефон. Това за него би било социално самоубийство и самоизпращане в изгнание от света на турбояките маниаци. Телфонът трябва да е скъп, с огромен дисплей и украсен с всевъзможни нелепи елементи. Иначе не важи. Vertu пък абсолютно задоволяват вкуса на този специфичен вид потребители, като например Vertu Signature Touch струва напълно приличните 11 300 долара.

Смартфон Vertu Signature Touch - 11 300 долара

Образът няма как да бъде завършен без последната щриха - автомобилът. През 90-те символ на успех беше марката Mercedes. Сега, когато опре до превозване на богаташи без вкус, монополист няма. Въпреки това няма как да не ви покажем това никелирано "бижу", обикалящо улиците на София. Друг коментар е някак излишен.

Кичът цена няма

Брониран джип Mercedes-Benz G 55 AMG B6 G63 AMG - 310 хил. евро

Лошият вкус не е най-страшното нещо на този свят. Познаваме хора, които въпреки липсата на каквито и да е естетически възприятия, са всъщност много приятни. Проблем е, че в случая говорим откровена простащина, прикрита зад стена от пари. Разглезени богаташки синчета и всевъзможни постмутренски остатъци. Това са хората, които с парите си си мислят, че имат моралното право да се смятат за по-висша форма на живот. А всякакви подобни мисли са вредни за обществото като цяло и единственото, което можем да направим ние, е да ги осмиваме.