10-годишната талантлива певица от Пловдив беше избрана от жури и зрители да представя страната ни на конкурса в Малта наесен, когато победителят ще бъде избран по нов регламент

Лидия Ганева, на 10 години, от Пловдив, беше избрана да представя страната ни на детската Евровизия в Малта на 20 ноември.

Талантливата певица е на същата възраст, на която Крисия, тогава най-малката участничка, спечели също в Малта второ място през 2014 г. с песента "Планетата на децата", в съпровод на братята пианисти Хасан и Ибрахим.

Миналата година, когато конкурсът се състоя в София, България остана  на шесто място с "Цветът на надеждата" в изпълнение на 12-годишната Габриела от Русе и подгласника й Иван.

Виж още: Not My Soul - хитът на детската Евровизия 2015 (видео)

На финала в националната селекция, организирана този път от БНТ, Лидия получи над 1/3 от гласовете на тв зрителите в конкуренция с още три певици и вокалната група "Бон-бон" . 

От самото начало тя беше и фаворитка на журито в състав Нора Караиванова, Графа, Теди Кацарова, ВенЗи и Борислав Миланов, съавтор на If Love Was a Crime, завоювала четвърто място в тазгодишния песенен конкурс.

Към тях в последния кръг се присъедини режисьорът Гордън Бонело, постановчик на детската Евровизия през последните две години, който ще работи и по финала на 22 ноември в малтийската столица Валета.

Видео: Песента на Графа за детската Евровизия 2016

Мотаунският хит Who's Lovin' You, записан от Майкъл Джексън през детския му период в "Джаксън файв", и "Рапсодия" на Роберта бяха последните й изпълнения в телевизионното риалити, озаглавено "Децата на България са супер". 

Лидия расте в музикантско семейство - майка й е народна певица и от 20 години е в хора на ансамбъл "Тракия", а отскоро пее в "Мистерията на българските гласове". Баща й също е част от ансамбъл "Тракия" като танцьор.

Самата тя се занимава с пеене от детската градина, първо с вокална група, а от две години - и самостоятелно, при  педагожката Румяна Иванова в "Арт войс център".

Харесва Бийонсе, Адел, Кристина Агилера, Ариана Гранде, Майкъл Джексън, Уитни Хюстън, а от групити - "Литъл микс". Най-добрите български певици според нея са Маргарита Хранова, Лили Иванова и Паша Христова, чиято песен "Повей, ветре" също е в репертоара й.

Иначе е третокласничка в Арменското училище "Виктория и Крикор Тютюнджян" в Пловдив, а любимите й предмети, освен музиката, са литературата и английският. Има домашен любимец - зайче на пет години, на име Зай-Зай.

Девизът й е: "Вярвай, че мечтите се сбъдват рано или късно", а мечтата й - да обиколи света с най-добрите си приятели и да спечели детската Евровизия.

На тази малка възраст тя вече е носител на 22 първи, четири втори и две трети награди у нас и в чужбина. На 7 години печели международния конкурс "Златен делфин" в Румъния, а година по-късно - три "Гран при" в своята възрастова група от конкурсите "Орфеева дарба" (София), "Цветен камертон" (Сливен) и "Петнадесет лалета" (Хисаря).

От тази година регламентът е променен и зрителите няма да могат да гласуват - изпълнителите и песните ще се оценяват от професионално жури и деца.