Във филма на Гай Ричи, по кината от този петък, 24 май, актьорът не само се появява като духа (Джина) от вълшебната лампа, но внася от собствения си хип-хоп стил в песни като Friend Like Me и Prince Ali...

Когато излязоха първите снимки от игралния "Аладин", един от най-очакваните филми на 2019 г., мнозина фенове на хитовата анимация от 1992 г. изпаднаха в недоумение от човешката форма на духа от вълшебната лампа. 

Виж още: Ето ги героите от игралния "Аладин" на Гай Ричи и "Дисни"

Той е син на цвят, като приема най-различна форма - и сега също е така, успокои Уил Смит и подгря очакванията с още един "човешки" кадър на своя персонаж, редом със заглавния герой.

Ролята на Джина беше най-голямото предизвикателство за новия филм, тъй като в оригинала го озвучава неподражаемият комик Робин Уилямс, който изпълнява сам песните Friend Like Me и Prince Ali.

Негативните реакции след първия трейлър обаче принудиха 50-годишния Уил Смит да обяснява, че е изградил образа като "почит към Робин Уилямс, но музикално различен".

Освен осъвременена версия на Friend Like Me за финалните надписи, с участието на диджей Халeд, той пее и встъпителната песен Arabian Nights, която е с пренаписан текст, за да следва точно началните кадри от столицата Аграба. 

Неговият Джин е доста по-атлетичен, решен в хип-хоп стил и вдъхновен от култовите му роли в сериала "Принцът от Бел Еър" и фантастиката "Денят на независимостта".

Маймунката Абу се озвучава от оригиналния актьор Франк Уелкър, а папагалът Яго вече говори с гласа на Алън Тюдик (андроида в "Rogue One: История от Междузвездни войни").

В злия везир Джафар, който би трябвало да изглежда по-стар, се превъплъщава 36-годишният холандец от тунизийски произход Марван Кензари. Той изгря в родината си с ролята на кикбоксьор в екшън драмата Wolf (2013) и впоследствие се снима в римейка на стари холивудски филми като "Бен-хур", "Убийство в Ориент експрес" и "Мумията". 

За останалите персонажи също търсени актьори с корени в този регион. Командирът на дворцовата стража Хаким например се играе от турчина Нуман Акар (с роля и в предстоящия "Спайдърмен 2: Далеч от дома"), който живее и работи в Германия, а Навид Негабан (сериалите "24", "Вътрешна сигурност" и "Легион"), роден в Иран, е султанът.

От Техеран, но емигрирала в САЩ едва на 3-годишна възраст, е и комедиантката Насим Педрад, за която е създаден образът на Далия, придворна дама и първа приятелка на принцеса Жасмин.

В сценария този път е вкаран и европейски герой - нелепият принц Андерс, кандидат за ръката на Жасмин, в епизодичната поява на Били Магнусен (принц и във "Вдън горите").

Към саундтрака от отличения с "Оскар" композитор Алън Менкeн ("Красавицата и Звяра") пък добавена балада, написана от тандема зад музикалните кинохитове "Най-великият шоумен" и La La Land Бендж Пасек и Джъстин Пол.

Двамата са наети да актуализират текстовете на песните, вкл. за новата песен Speechless / Безмълвна, изпята от Наоми Скот (принцеса Жасмин) в кулминационен момент на girl power, който отразява променящата се роля на жените в арабския свят.

Актьорското дуо Наоми Скот и Мена Масуд (Аладин) изпълняват сами и хитовата балада A Whole New World, която навремето е отличена с първата - и единствена - за "Дисни" награда "Грами" за песен на годината.

На финала A Whole New World звучи отново, но с повече ориенталски мотиви в аранжимента, като дует между Жавия Уорд и попзвездата Зейн Малик (екс-One Direction). Той е записал и версия на испански с Беки Джи, но видеоклипът е към англоезичната версия. 

"Аладин" на режисьора Гай Ричи е по кината у нас от този петък, 24 май, със субтитри или с български дублаж.