Скоро след като прочутият цирк "Ринглинг брадърс", основан от него преди 146 години, беше закрит, П.Т.Барнъм стана герой на нов биографичен филм - мюзикъл с песни от носителите на "Оскар" за La La Land

Според биографичната справка в "Уикипедия" Ф.Т.Барнъм (Финиъс Тейлър Барнъм, 1810-1891) е американски шоумен, бизнесмен и актьор, запомнен с представянето на прочутите си мистификации и основаването на цирка "Барнъм и Бейли" (по-късно "Ринглинг брадърс").

Макар че е също така автор на мемоари, издател, филантроп и политик, той е категоричен: "Аз съм шоумен по професия". Неговите успехи го правят първия милионер в шоубизнеса, а след смъртта му в. "Уошингтън поуст" го определя като "най-известния американец, живял някога".

Биографията му е обект на няколко филма, сред които телевизионният "Барнъм" (1986) с Бърт Ланкастър. Така е озаглавен и успешният бродуейски мюзикъл, поставен през 1980 г. и получил 10 номинации за наградата "Тони".

Сега в неговата роля влиза Хю Джакман за мюзикъла "Най-великият шоумен" / The Greatest Showman, по кината в навечерието на Нова година.

Всъщност именно Хю Джакман, който догодина навършва 50, вдъхновява режисьора на "Мечтателки" Бил Кондън да напише сценария, след като гледа австралийския актьор като водещ на наградите "Оскар" през 2009 г.

Създателите на "Най-великият шоумен" не го определят като биографичен филм, а като "музикален блян" и "ода за мечтите". За режисьора Майкъл Грейси, дебютант, снимал досега реклами и музикални клипове, Ф.Т.Барнъм е пионер, който коренно променя социалния живот, подобно на съвременни новатори и предприемачи като Стив Джобс или Джей Зи.

"Барнъм е първият, който предлага забавление за масовата аудитория по наистина демократичен начин - коментира продуцентът Джино Топинг. - Защото по онова време театърът и останалите форми на изкуство – концерти и всичко останало - са се смятали привилегия само на висшата класа."

Не е преувеличено да се каже, че Барнъм е пророк в съвременна Америка, най-вече заради идеята, че талантът, въображението и желанието да се трудиш неуморно ще са единствените неща, които ще предопределят един бъдещ успех, споделя за героя си самият Хю Джакмън и допълва:

"Той е знаел как от нищото да направи нещо, как да направи лимонада от лимоните, които животът му сервира. Винаги съм ценял такива качества. Той е следвал собствения си път и е превръщал всеки неуспех в нещо позитивно. Толкова много неща, към които и аз съм се стремил, са въплътени в този персонаж."

Песните за "Най-великият шоумен" са създадени от Бендж Пасек и Джъстин Пол, още преди да спечелят "Оскар" за текста на песента от La La Land City of Stars. Двамата са носители и на театралната награда "Тони" за мюзикъла си Dear Evan Hansen.

Тук тандемът е търсил съвременно звучене, въпреки че действието се развива през втората половина на XIX в. - и резултатът е смесица от бродуейски мюзикъл и модерен поп/рок.

Идеята да се прави оригинален мюзикъл си е чиста лудост, смее се режисьорът. Идеята да разкажем история от миналото със съвременна музика беше ужасяваща в началото, но и беше интригуващо предизвикателство, спомня си Пол, а според Пасек "Най-великият шоумен" включва в себе си всичко онова, което само мюзикълите като изкуство могат да ни дадат".

Въпреки критиките към филма, най-вече заради драматургията, поставянето му на сцена е само въпрос на време. Доказва го една от ариите, изиграна от актьорите на живо, сред декорите в студийна обстановка.

Хю Джакман може да е известен най-вече като Логан от X-Men, но музикалният театър е в кръвта му - доказват го певческите му изяви в "Клетниците" и анимацията "Весели крачета". Същото се отнася за неговия екранен съдружник Зак Ефрон, дебютирал в трилогията "Училищен мюзикъл", играл и във филмовата версия на "Лак за коса". 

В биографичния "Най-великият шоумен" сега му партнират още Мишел Уилямс като съпругата Чарити Барнъм, Ребека Фъргюсън в ролята на шведската оперна прима Джени Линд и попзвездата Зендая ("Спайдърмен: Завръщане у дома"), която се превъплъщава в артистка от цирка на Барнъм - акробатка на трапец.

Филмът вече има три номинации за "Златен глобус": в категорията мюзикъл/комедия на годината, главен актьор (Хю Джакман) и песента от трейлърите This Is Me, изпълнявана от Киала Сетъл, в ролята на брадатата жена.

Гласовитата актриса от Бродуей впечатли още при първата репетиция с режисьора Майкъл Грейси и екипа.

Основаният от П.Т.Барнъм цирк Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus, който беше най-старият в света - на 146 години, се принуди да прекрати представленията си тази пролет, след като природозащитници издействаха забрана за използването на слонове.

Официално като причина бяха посочени сериозните финансови затруднения, следствие от намаляващата посещаемост и високите разходи. Финалното им шоу беше излъчено на живо в YouTube на 21 май.