Филмите за "Оскар", най-смешните му превъплъщения в комедии като "Г-жа Даутфайър" и "Клетка за птици" плюс неговите музикални изяви в "Аладин", "Попай морякът" и клипа на Don't Worry Be Happy...

Изтече година, откакто светът изгуби един от най-талантливите си комици. Робин Уилямс се самоуби миналия август, а аутопсията показа, че 63-годишният актьор е имал т.нар. "деменция с телца на Леви", смятана за междинно звено между болестта на Паркинсон и болестта на Aлцхаймер.

Виж още: Робин Уилямс сам сложил край на живота си

Началото и краят на кариерата на Робин Уилямс в шоубизнеса са белязани от тв сериали, отбелязва холивудското издание "Върайъти". Пробивът му е като извънземен в ситкома на Ей Би Си "Морк и Минди" (1978), за който печели "Златен глобус".

През последната есен от живота си той се завърна в телевизията като шеф на рекламна агенция в комедийния сериал на Дейвид Кели "Откачалки", който обаче изкара едва един сезон по Си Би Ес.

Сега екранната му дъщеря Сара Мишел Гелар го почете със снимка на пейката от "Добрият Уил Хънтинг" - едно от най-стойностните заглавия в неговата филмография, и цитат от Ралф Уолдо Емерсън:

"Да се смееш често и много, да спечелиш уважението на интелигентни хора и обичта на децата; да заслужиш оценката на честни критици и да устоиш на предателство от фалшиви приятели; да цениш красивото; да откриваш красотата у другите; да оставиш света малко по-добър, било то чрез здраво дете, градинска леха или подобрени социални условия; да знаеш, че поне един човек диша по-леко, защото те е имало на този свят. Ето това е да си постигнал успех!".

Сара Мишел Гелар (вляво) до Робин Уилямс на снимка от "Откачалки"

В актива си 63-годишният актьор имаше "Оскар", няколко "Златни глобуса", вкл. за цялостен принос през 2005-а, дори пет награди "Грами".

Видео: Последната роля на Робин Уилямс е... куче

Първата от общо четирите му номинации за "Оскар" е през 1988 г. с "Добро утро, Виетнам" на Бари Левинсън, с кадри от който е илюстриран официалният клип към What a Wonderful World в изпълнението на Луис Армстронг, част от саундтрака към филма.

Следват още две номинации за водеща мъжка роля - с "Кралят на рибарите" (1991) на Тери Гилиъм и "Обществото на мъртвите поети" (1989) на Питър Уиър.

Най-сетне печели Академичната награда за най-добър поддържащ актьор с "Добрият Уил Хънтинг" (1997), кандидат в цели девет категории, вкл. за филм на годината. Драмата на реж. Гюс ван Сант носи статуетка и на други двама актьори, Мат Деймън и Бен Афлек, но като сценаристи.

Далеч по-благосклонни към него са чуждестранните журналисти в Холивуд, които раздават наградите "Златен глобус" и имат отделна категория за комедии и мюзикъли, където Робин Уилямс е отличен за "Добро утро, Виетнам", "Кралят на рибарите" и "Г-жа Даутфайър".

Именно в комедията от 1994-та е едно от коронните му изпълнения - като разведен баща, който (за да вижда по-често децата си) се дегизира и започва работа като икономка в дома на своята бивша съпруга. Актьорът обаче не доживя да реализира продължението, което готвеха с режисьора Крис Кълъмбъс.

Сред специалните постижения на Робин Уилямс са и няколко отличия за озвучаването на Джина в пълнометражната анимация "Аладин" (1992), където изпълнява някои от песните в характерния си френетичен стил, превърнал героя му в един от най-колоритните персонажи на "Дисни".

Тази негова роля е възнаградена със специален "Златен глобус", дори и с кинонаградата на MTV за комедийно превъплъщение.

Едно от най-забавните му изяви на екрана е в "Клетка за птици" на Майк Никълс, където с Нейтън Лейн са видна гей двойка от Маями бийч - сем. Голдман, чийто пораснал син ще се жени за дъщерята на консервативен сенатор, игран от Джийн Хекман.

Филмът от 1996 г. е римейк на френския La Cage Aux Folles (1979) и до днес си остава една от класическите комедии с гей сюжет.

Смешен, но и малко тъжен е един от последните му филми, където си партнира с Мила Кунис - The Angriest Man in Brooklyn (2014).

Нейната героиня е лекарка, а той - "най-гневният човек в Бруклин", пациент с мозъчен аневризъм. Подтикната от агресивното му поведение, докторката обявява, че му остава само час и половина живот...

Два и половина месеца преди смъртта си актьорът казва в интервю, че ако е на мястото на своя герой, би прекарал това оставащо време с жена си - и че не съжалява за нищо в живота си дотук.

Кариерата му като stand-up комик и албумите с негови записи са му донасяли неведнъж и музикалната награда "Грами".

Няма да забравим друга негова роля, макар и кратка - във видеоклипа на Боби Макферин към хита на 1988 г. Don't Worry Be Happy, където участва и клоунът Бил Ъруин.

Сред ранните му филми пък има дори игрална версия на популярния американски анимационен герой "Попай морякът", режисирана от Робърт Олтман през 1980 г.

Партнира му актрисата Шели Дювал, а песничката I Yam What I Yam, която Робин Уилямс изпълнява, едва не влиза в класацията Топ 100 на "Билборд".

Виж още: Най-мръсната тайна на Майкъл Джексън