За регистрация трябва да се внесат 2500 подписа и депозит от 2500 лв.

Регистрацията на политическите партии и коалции за изборите започва от днес. Централната избирателна комисия (ЦИК) започва да приема необходимите документи за участие в насрочените за 5 октомври парламентарни избори от 9:00 часа, а крайният срок за подаването им е 18:00 часа на 20 август.

Документите се подават в сградата на Народното събрание на площад "Княз Александър І". Съставът на коалиция може да бъде променян до 30 август.

За да се регистрират, кандидатите трябва да внесат 2500 подписа и депозит от 2500 лв., който получават обратно, ако получат над 1% от действителните гласове на изборите.

Политическа партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов по традиция ще се регистрира първа.

Виж още: Служебното правителство обяви приоритетите си

Междувременно стана ясно, че премиерът Георги Близнашки остава зад избора на Красимира Медарова за поста министър по изборните въпроси в служебното правителство, въпреки че се е отказал от идеята да има такава длъжност заради обществената реакция.

Според него тя е един чудесен професионалист и има опит в изборите, пише "24 часа".

Виж още: Кой кой е в кабинета "Близнашки"

От "Протестна мрежа" се обявиха срещу назначението на Медарова на поста, тъй като тя не се е справила със задачата да организира достатъчно прозрачни избори по време на нейното председателство на ЦИК от квотата на ГЕРБ в периода от април 2011 г. до март 2014 г.