След лукчетата, бисквитите "Детска радост" и крема за бръснене "Каро", още една икона на плановото стопанство се завръща в търговските вериги, аптеките и денонощните будки - българският презерватив

Сравняван с вътрешна гума от жигула и обвиняван за резкия прираст на населението в началото на 80-те, каучуковият продукт отново ще се произвежда в своя роден дом - русенския градец Бяла, съобщи Vsekiden.bg.

Легендарният цех "104" затваря врати в началото на 90-те и е закупен от последния си началник - Никодим Аспарухов. Днес румънска фирма с първоначална инвестиция от малко над 500 000 евро му дава възможност да възобнови производството на гумените калпачета. Според самия специалист продуктът ще бъде конкурентоспособен, тъй като поточната линия е внесена от ФРГ през 1988 г. и е съобразена с настоящите евростандарти.

Виж още: Създадоха презерватив, който ще убива ХИВ и херпес

Основният проблем на родните кондоми не е ниското им качество, а неконкурентната опаковка. Именно това обаче ще бъде и тяхното спасение, тъй като гумичките ще се пускат отново по три в комплект в картонена кутийка, която да събуди носталгията на по-възрастните и любопитството на по-младите потребители.

"Сега продават кондоми с аромат на ягода, малина, бор, сандалово дърво, каквото се сетите. На нашите ще пише "С аромат на социализъм", коментира се Аспарухов.

Някогашният социалистически мастодонт - завод "Латекс" в Бяла, днес е разпродаден на парче и в различните цехове се произвеждат премети за бита - от кухненски ръкавици до пълнеж за матраци. Халето за презервативи обаче е непокътнато. Според Аспарухов в производството още от първия ден могат да се включат 60 човека, което ще е сериозен скок за закъсалата икономика в градчето.

Виж още: Къде грешат мъжете с презерватива