"Спайдърмен 2: Далеч от дома" изпраща Питър Паркър и съучениците му на екскурзия из Европа, в която се намесват Ник Фюри, Хепи Хоган и новият супергерой (или злодей?) Куентин Бек / Мистерио

Модерният Спайдърмен, със селфитата, любителските клипчета и беглите си познания върху масовата култура от XX век, безспорно е сред най-симпатичните супергерои от киновселената на "Марвъл комикс". Британският актьор Том Холанд пък е вече на 23, но успешно минава за 16-годишен и вече е харесван в тази роля повече от предшествениците си Тоби Магуайър и Андрю Гарфийлд.

Ключова за двата му солови филма като Човека паяк е и съвместната работа между "Марвъл студиос" (собственост на "Дисни") и конкурентната "Сони пикчърс", която държи правата върху екранизациите на комиксите за Спайдърмен и неговите антагонисти, например Венъм.

За продължението на "Спайдърмен: Завръщане у дома" (2017) Джон Уотс се завръща на режисьорския стол и обяснява: "В предишния филм Питър Паркър искаше живота на възрастен, но тук копнее да изживее младежките си години. Светът обаче иска от него да влезе в главна роля на супергерой и спасител - без да осъзнава, че той е още само тийнейджър."

Виж още: Как продължава филмовата вселена на "Марвъл"?

Събитията в "Спайдърмен 2: Далеч от дома" се разгръщат осем месеца след "Отмъстителите 4: Краят", който за два месеца и нещо се превърна във втория най-касов филм на всички времена, изоставайки след първенеца "Аватар" само с някакви си 20-ина милиона долара.

Сега е лято е, ваканция и Питър Паркър (Том Холанд) заминава на двуседмична екскурзия в Европа заедно със съучениците си. Леля Мей (Мариса Томей) е сложила в куфара му костюма на Спайдърмен, но мислите му са насочени повече към умната Мишел Джоунс, или Ем Джей (Зендая), с която най-после има шансове... 

Легендарният ексшеф на ЩИТ Ник Фюри (Самюъл Джаксън) обаче има задача за него, а екшън сцените в Лондон, Венеция и Прага са поредният апокалипсис, който застрашава популярните туристически дестинации... 

В поддържащите си роли се завръщат още Коби Смълдърс като агентката от ЩИТ Мария Хил, дясна ръка на Фюри, и режисьорът на "Железния човек" 1 и 2 Джон Фавро, който отново се превъплъщава в Хепи Хоган, бодигарда на Тони Старк, по съвместителство "бавачка" на непълнолетния Питър Паркър още от "Първия отмъстител 3: Войната на героите" (2016). 

Новото супергеройско лице тук е Куентин Бек / Мистерио (Джейк Джиленхол, "Принцът на Персия"), който би трябвало да е съюзник на Спайдърмен в борбата с древно зло от друго измерение - възникналите от четирите земни стихии Елементали.

Както се казваше в един друг филм обаче, "совите не са това, което са"...

Внимание! Следващите редове издават части от сюжета на "Отмъстителите: Краят"!

"Спайдърмен 2: Далеч от дома" е в кината у нас от този петък, 5 юли, два месеца след "Отмъстителите: Краят", в чийто финал Питър Паркър (и повечето му съученици) тръгнаха отново на училище след петгодишно пребиваване в небитието...

След завръщането си във филмовата вселена на "Марвъл" Спайди имаше запомнящо се участие - и драматична участ - в миналогодишния "Отмъстителите 3: Война без край", с което разби сърцето на ментора си Тони Старк.

Новият му самостоятелен филм всъщност е 23-ти епизод от киновселената на "Марвъл", финал на Третата й фаза и своеобразен епилог на "Отмъстителите: Краят". Целият свят все още е в траур за Железния човек, а от Питър Паркър се очаква да бъде новият Тони Старк, който да наследи и технологичните му играчки... Готов ли е обаче Човека паяк да разкрие истинската си самоличност?

Междувременно в края на миналата година "Сони пикчърс" пуснаха в кината и анимационния "Спайдърмен в Спайди-вселената" на режисьорското дуо Фил Лорд и Кристофър Милър, които спечелиха с него "Оскара" за най-добра пълнометражна анимация.