"Съдилището", "Чест", "Отчуждение", "Потъването на Созопол" и "Урок" взеха по две награди от критиката и журито на националния фестивал на българския игрален филм

"Съдилището" на Стефан Командарев получи най-голямата награда във Варна - "Златна роза" за пълнометражен игрален филм, а във включване по телефона от Варшава, където участва и на тамошния фестивал, режисьорът благодари и посвети отличието на 100-годишния юбилей на българското кино.

На сцената наградата от негово име прие Асен Блатечки, който пристигна навреме, за да получи лично и приза за най-добър актьор. Когато нещата се правят от сърце, те неминуемо се получават, коментира той.

"Чест" на Павел Веснаков, който с няколко други престижни отличия влезе в надпреварата за Европейските филмови награди и "Оскар", е другият носител на "Златна роза 2014", при късометражните филми. Младият режисьор взе и наградата на професионалните критици, а посланието му беше, че промяната в българското кино вече се е случила - доказателство за това били "Урок" и "Отчуждение".

Без награда от фестивала останаха предложеният за "Оскар" филм на Иван Ничев "Българска рапсодия" и нашумелият "Виктория", който участваше извън конкурса.

"Отчуждение", който бе фаворитът на родната киноакадемия, а наскоро бе селектиран за Европейските филмови награди, донесе на Калоян Божилов приза за операторско майсторство, а на Милко Лазаров - за режисура.

Милко Лазаров, с кинокритичката Геновева Димитрова в ролята на водещ, на пресконференцията след фестивалната прожекция на филма му "Отчуждение", 15 октомври

"Потъването на Созопол" също си тръгна от Варна с две награди: за най-добра актриса - Снежина Петрова, и сценария, написан съвместно от режисьора Костадин Бонев ("Подгряване на вчерашния обед", документалния "Вапцаров. Пет разказа за един разстрел") и авторката на едноименния роман Ина Вълчанова.

След прожекциите на "Аполония" и "Златна роза" столичната публика има шанс да го види на Киномания в НДК (13-30 ноември).

Снежина Петрова с екранния си партньор Деян Донков в кадър от "Потъването на Созопол"

Наградата за дебют бе връчена на режисьора Константин Буров, който пожела на по-младите си колеги да не получават този приз чак на 40, като него.

Премиерният "Отрова за мишки, или Как да си направим банка" е неговият първи пълнометражен филм, но Буров е печелил подобно отличие на "Златна роза" и с игралната си новела "План за отмъщение" (2008).

Сегашната си награда той посвети на двама покойни кинодейци - своя учител проф. Владислав Икономов и продуцента Андрей Алтъпармаков, чиято съпруга Нина помага като монтажист за завършването на филма.

"Буферна зона" на режисьора ветеран Георги Дюлгеров получи наградата на Съюза на българските филмови дейци (СБФД)

Виж още: 15 нови БГ филма в състезанието за "Златна роза"

"Урок", който неотдавна се върна с голямо отличие от Сан Себастиан 2014, завоюва наградите на община Варна и кинокритиката (при пълнометражните филми). 

След "Чужденецът" две години по-рано, наградата на публиката отново отиде при Ники Илиев и половинката му Саня за техния нов филм "Живи легенди".

Без теб този филм нямаше да го има, обърна се той към съпругата си, която седеше до него в публиката, като по този начин опроверга поредните слухове за раздяла помежду им. 

Иначе режисьорът посвети отличието на монтажиста Александър Етимов, който почина по-рано тази година едва на 38-годишна възраст.

Главните действащи лица в "Живи легенди": Димо Алексиев, Любомир Ковачев, Орлин Павлов, Саня Борисова-Илиева, Николай Илиев, който е и режисьор на филма

Виж още: Сексът в БГ киното отстъпил място на банките

На "Омбре" международното жури присъди диплом за индивидуални постижения заради цялостното актьорско изпълнение. Във филма участват Валери Йорданов, Стефка Янорова, Любомир Бъчваров, Иван Ранков, Калин Вельов.

Стефка Янорова в кадър от "Омбре"