След като режисьорският му дебют "Кецове" (2011), съвместно с Иван Владимиров, беше българското предложение за "Оскар", сега актьорът отново е пред камерата в един филмов проект с дълга история

"Можем да определим този филм като балкански трагикомичен ийстърн - една история за приятелството, любовта и толерантността, както и за невъзможността да ги постигнем по едно и също време и на едно място, особено тук, на Балканите.

Причините за липсата на хармония винаги са много, почти колкото и добрите намерения по пътя към нея.

Егоцентризмът и вътрешният хаос или горещият темперамент и навикът първо да действаме, а после да мислим, ще доведат до трагическата грешка, чиято жертва, както обикновено по тези географски ширини, става най-невинният...", казват създателите за филма си.

Сюжетът бе конкретизиран от в. "Труд" още по време на снимките миналото лято. На съмнителен крайпътен пазар, вибриращ от нелегални дейности, проститутки, дрога и въглища захранват малката сива икономика на един свят от аутсайдери. Ангел (Валери Йорданов) иска да се махне от милата родна свинщина с цената на престъпление.

Той ще пренесе едни наркотици в Западна Европа и няма да се върне. Но когато към сделката с дрогата местната брадясала мутра (актьорски дебют на Калин Вельов) добавя и женска плът за износ, младият мъж рухва, а насилието бликва. След размяна на удари Ангел се озовава в компанията на група доброволни отшелници от българската цивилизация, които от 10 години насам живеят в планината.

Там тарикатските му каубойски ботуши привличат вниманието на младо момче (Иван Ранков), вманиачено по старите уестърни и наричащо себе си Омбре. Отношенията им се разгръщат в общия жанров климат на комедията, който изведнъж превключва в неочакван трагичен режим.

Пътят на проекта е дълъг и повратен, разказва "Труд" - Тонев пише сценария за "Омбре" през 90-те, а спечелена държавна субсидия плюс задгранично финансиране водят до амбиции за международно разгръщане на историята, осуетени от кризата през 1997 г. Текстът е издаден като роман през 2001 г., но идеята да се пренесе на екран продължава да тлее. Режисьорът Илиян Симеонов, който заедно със сценариста стои зад филма "Граница" (1994), обаче умира внезапно през 2008-а, едва на 45.

В крайна сметка след спечелена субсидия (този път за дебют) с режисурата се е заел Захари Паунов. Той е завършил УНСС през 1986 г. и НАТФИЗ през 2001-ва, но досега е работил основно като директор на продукция и продуцент. Изпълнителен продуцент е на "Пазачът на мъртвите" (2006), последния филм на Илиян Симеонов. "Омбре", който е сред 15-те пълнометражни ленти в конкурсната програма на фестивала "Златна роза 2014" (Варна, 11-17 септември), е посветен на неговата памет.