"Съдилището" на Стефан Командарев, с новата песен на Стефан Вълдобрев "Сняг над Сахара", спечели "Златна роза" от фестивала на българския филм във Варна и актьорски приз за Асен Блатечки, в неговата най-добра кинороля. По екраните от 21 ноември

"Съдилището" беше резултат от дълга работа - казва Стефан Командарев. - Имахме 12 варианта на сценария, разработени на база на три мои документални филма (сред които "Азбука на надеждата", отличен със "Златен ритон 2003" на националния фестивал в Пловдив - бел.ред.).

Режисьорът допълва, че всяка от тези истории е автентична: "Голяма част от персонажите във филма носят имената на реалните си прототипи. Единственият образ, върху който работихме повече, бе синът - Васко, изигран от Ованес Торосян. Той е представител на новото поколение, което е родено след промените. Надеждите са, че то ще промени нещата, ще започне на чисто, ще изкупи греховете на миналото..."

По думите му това е най-добрата роля на Асен Блатечки, който напоследък наблягаше на телевизионните си изяви в сериали ("Стъклен дом", "Фамилията") и шоуто "България търси талант". Самият актьор също е доволен, че може да избяга от клиширания имидж на лошото момче с цигарата и мотора - и признава превъплъщението си в бащата от "Съдилището" за една от най-добрите си изяви в киното. Очевидно и най-палавите актьори с годините поумняват, коментират в гилдията, а журито на фестивала във Варна му присъди актьорския приз, в допълнение към голямата награда "Златна роза" за филма. (Вж. и кои са останалите отличени).

"Съдилището" проследява историята на Митьо и неговия син Васко, които живеят в беден район в близост до границата ни с Турция и Гърция. Мъжът е загубил всичко, което някога е имало значение за него - своята съпруга, работата си, доверието на сина си. За да спаси поне връзката с детето си, Митьо трябва да намери опрощение и да плати за греха, който е извършил преди четвърт век...

След фестивалния му показ във Варна, Варшава и на "София филм фест", "Съдилището" тръгва в кината от 21 ноември 2014 г., като специални прожекции са предвидени в Ивайловград и Ягодина, където е заснет. Участват още Мики Манойлович (с дублаж на български от Хари Аничкин), Ина Николова, Васил Василев-Зуека, Параскева Джукелова, Христо Мутафчиев.

Както в предишните филм на Командарев "Пансион за кучета" и "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", тук също има песен на Стефан Вълдобрев - "Сняг над Сахара", записана заедно с "Обичайните заподозрени".