"Отчуждение" на Милко Лазаров е най-добрият в игралното кино, "Вапцаров: Пет разказа за един разстрел" с пореден приз при документалните филми

БНТ е големият победител от наградите на Българската филмова академия, раздадени в 28 категории. Държавната телевизия бе отличена като продуцент на "Отчуждение" и "Четвърта власт", които победиха съответно при игралните филми и сериалите.

"Четвърта власт", отзивите за който бяха противоречиви, стана номер 1 и в категориите за тв сценарий, сценография и костюми, вече има няколко международни отличия, вкл. номинация за наградите "Еми".

Негови конкуренти бяха "Революция Z", който се завърта отново по Би Ти Ви синема от 16 юни, и "Под прикритие", отличен този уикенд на медийния фестивал в Албена като най-продаван телевизионен продукт.

Екипът на "Четвърта власт": продуцентите Найо Тицин и Севда Шишманова, режисьорите Димитър Коцев-Шошо и Стоян Радев със статуетките от Българската филмова академия

Програмният директор на БНТ Севда Шишманова определи "Четвърта власт" като "най-трудния проект, който националната телевизия продуцира, защото се оказа, че 25 тодини след падането на комунистическия режим, се налага със средствата на фикцията да компенсираме един

несъстоял се обществен дебат за задкулисието,

което ръководи взаимоотношенията власт-медии-тайни служби и разрушава обществото ни. Затова толкова повече ценим тази награда на Академията - благодарим ви за тази подкрепа за обществената телевизия, която ще продължава да надига своя глас, дори тогава, когато я санкционират с намаляване на бюджета".

Виж още: Избират най-добър БГ филм между "Джулай", "Вила Роза" и "Отчуждение"

Пред събраната в театър "Българска армия" филмова общност режисьорът на "Отчуждение" Милко Лазаров получи и две персонални награди - за дебют и режисура в игралното кино.

Миналата година това бе първият български филм в програмата на кинофестивала във Венеция от 20 години насам. Оттам се върна със специален диплом от Europa Cinemas Label плюс наградата за най-добър режисьор на дебютен филм от Федерациите на европейските критици и критиците от средиземноморския регион. Присъдена му бе и голямата награда на международния фестивал във Варшава.

Историята за възрастен грък (Христос Стериоглу), който пътува към България, за да купи едно все още неродено дете за 10 хил. лева, е създадена от Лазаров в съавторство с драматурга Георги Тенев и актьора Китодар Тодоров, а Христо Живков е изпълнителен продуцент. Бременната жена се играе от Мариана Жикич, а в ролята на нейния глухоням брат е Ованес Торосян.

В документалното кино статуетките отидоха при "Последните черноморски пирати" (дебют, операторско майсторство и режисура) и "Вапцаров: Пет разказа за един разстрел" (режисура и най-добър филм), на който БНТ е копродуцент.

При сценаристите бяха отличени също Христо Илиев-Чарли за документалния "Духове в старите къщи на София" и Венцислав Василев с игралния "Отрова за мишки".

Работата на Рали Ралчев в "Джулай" му донесе статуетката за операторско майсторство в игралното кино.

Актьорският приз за мъжка роля бе за Пламен Манасиев ("Вила Роза"), а при актрисите статуетки получиха Лидия Инджова ("Вила Роза") и Параскева Джукелова ("Джулай"). За поддържащи роли бяха отличени Светлана Янчева ("Чест") и Димитър Терзиев в два филма - "Джулай" и "Отрова за мишки".

Параскева Джукелова (в средата) с Филип Аврамов, Касиел Ноа-Ашер, Яна Титова и Ованес Торосян в кадър от "Джулай"

При аниматорите приза за дебют взе Пламен Николов с "Нощта на бухала", за режисура - Господин Неделчев с "Ден като ден" (посмъртен приз и на Борис Карадимчев за филмова музика), а голямата награда бе за "Джунгла под прозореца" на ветерана Иван Веселинов и Румен Баросов.

В категорията на късометражните документални филми Павел Веснаков получи поредната си награда за "Чест".

Отличието за цялостен принос към българското кино бе връчено на Стефан Данаилов от неговите студенти в НАТФИЗ.