Стефан Данаилов като Яким в "Дами канят"

Стефан Данаилов

актьор

Стефан Ламбов Данаилов, или просто Ламбо, е роден на 9 декември 1942 г. в София. Дебютира на екран едва 13-годишен в приключенския филм по Павел Вежинов "Следите остават" (1956). През 1967 г. завършва актьорско майсторство при проф. Ст. Сърчаджиев.

Една от най-големите български кинозвезди, той се е снимал в десетки игрални филми: "Обич", "Инспекторът и нощта", "Черните ангели", "Търновската царица", "Борис I", "Иван Кондарев", комедии като "Дами канят" и "От нищо нещо". Популярен е и с ролите си в сериали: "На всеки километър", по-новите "Фамилията" и "Стъклен дом", италианските "Октопод" и "По съвест". На сцената е играл най-дълго в Народния театър "Иван Вазов" (1979-98 г.).

От края на 80-те преподава в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", където е професор, а студентите го наричат Мастъра. След промените запазва членството си в БСП и е депутат от левицата, а през 2005-2009 г. - министър на културата в правителството на тройната коалиция.

През есента на 2011 г. в тандем с бившия външен министър Ивайло Калфин участва в президентските избори като кандидат за вицепрезидент.

На 24 май 2015 г. получава почетна награда "Аскеер" за цялостния си принос към театралното изкуство.

За 75-годишния му юбилей през 2017 г. излиза неговата автобиографична книга "Романът на моя живот", написана съвместно с журналиста Георги Тошев, автор и на документалния филм за Стефан Данаилов в поредицата "НепознатиТЕ" - "Различният".

Умира след продължително боледуване на 27 ноември 2019 г., малко преди 77-ия си рожден ден на 8 декември.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност