"Виктория" на Майа Виткова, копродукция с Румъния, се състезава с още 11 игрални филма от цял свят в международната програма

Престижният фестивал за независимо кино, основан от Робърт Редфорд (Sundance.org), се провежда през януари в Парк сити, щата Юта.

"Виктория" е пълнометражен дебют на Майа Виткова, която е режисьор и сценарист. Във филма, копродукция между нейната "Виктория филмс" и румънската "Мандрагора", титулната роля се изпълнява от Дария Виткова в титулната роля.

Сюжетът: Макар да не иска да отглежда детето си в комунистическа България, Боряна ражда Виктория, която идва на бял свят без пъпна връв и е провъзгласена за бебето на десетилетието. Сривът на политическата система и тежкия живот в новото време обаче карат майката и дъщерята да се сближат...

В актьорския състав са още Ирмена Чичикова ("Аз съм ти"), Калина Виткова, Мариана Крумова, Димо Димов, Георги Спасов. На Сънданс (16-26 януари 2014) е световната премиера на "Виктория".

Майа Виткова е известна и като изпълнителен продуцент на "Източни пиеси" (2009), отличен с множество международни награди. Предишните й филми като режисьор са късометражни: показаният в Кан и на множество други фестивали "Станка се прибира вкъщи" (2010) и "Моят уморен баща" (2011), също с Дария в главната роля. Техен оператор е Крум Родригес, заснел и "Виктория".