Докато от екипа на "Виктория" оспорват избора на "Българска рапсодия" да ни представлява в състезанието за чуждоезичен "Оскар", "Отчуждение" попадна в селекцията от 50 заглавия за Европейските филмови награди

Церемонията по връчването на отличията, определяни като "европейските Оскари", е на 13 декември в Рига, а дотогава 3000-те членове на Европейската филмова академия гласуват за номинациите, които ще станат ясни на 8 ноември.

Фотогалерия: Европейските филмови награди за 2013 г.

"Това поредно признание е чест за мен и за целия екип, който създаде "Отчуждение", още повече, че е признание, което идва от самата гилдия. За мен успехът, който пожъна филмът, се дължи на това, че в него има харизма - и явно тя е била усетена и от зрителите, и от колегите", коментира режисьорът Милко Лазаров.

През юни т.г., в конкуренция с "Джулай" и "Вила Роза", "Отчуждение" взе някои от най-важните награди на родната киноакадемия - в категориите за най-добър игрален филм, режисьор и дебют, както и за монтаж, припомнят от БНТ.

В гласуването на Националния съвет за кино кое да е българското предложение за наградите "Оскар" филмът на Милко Лазаров обаче остана на трето място след "Българска рапсодия" на ветерана Иван Ничев и "Виктория" на Майа Виткова, които излизат на екран този месец.

Виж още: Скандален ли е изборът на "Българска рапсодия" за "Оскар"?

Освен по едно предложение от 20-те страни с най-много членове в Европейската филмова академия, списъкът с 50-те заглавия от 31 държави включва и препоръките на няколко експерти, сред които и директорът на София филм фест Стефан Китанов.

В селекцията са лауреатите от Кан 2014 "Зимен сън" на Нури Билге Джейлан, "Г-н Търнър" на Майк Лий, "Левиатан" на Андрей Звягинцев, "Сбогом на езика" на Жан-Люк Годар, "Белият бог" на Корнел Мундруцо.

Открояват се също "Валенса: Човек на надеждата" на Анджей Вайда и двете части на "Нимфоманка" на Ларс фон Триер плюс няколко имена на холивудски звезди като Скарлет Йохансон в Under the Skin, Майкъл Фасбендър във "Франк", Марион Котияр в "Два дни, една нощ", Том Харди в Locke.

Брендан Глийсън ("В Брюж") и Кели Райли ("Шерлок Холмс") в ирландско-британския Calvary, също в Топ 50 на европейските филми тази година според киноакадемията на Стария континент