С баладата Growing Up is Getting Old българската представителка се класира за големия финал на песенния конкурс в Ротердам на 22 май, събота, където се конкурираме с още 25 държави

Виктория, която заради пандемията не успя да спечели Евровизия с Tears Getting Sober, прави втори опит на конкурса в Ротердам, засега успешен, с новата си балада Growing Up is Getting Old.

Със семпла хореография и тоалет, без балет и беквокалисти, българката пя 13-а от общо 17 изпълнители във втория полуфинал и се класира безапелационно за финала в събота, 22 май.

Тя се появи сама и на пресконференцията си по-късно същата нощ, носейки единствения си реквизит от сцената - стара черно-бяла снимка с баща й. 

Заедно с нея участието си след втората конкурсна вечер в четвъртък, 20 май, продължават:

Сан Марино с Adrenalina (в която участва и американският рапър Flo Rida)
Гърция с Last Dance
Молдова с SUGAR, изпълнена от поредното секси протеже на Филип Киркоров - Наталия Гордиенко
Исландия с 10 Years
Сърбия с Loco Loco
Албания с Karma
Португалия с Love Is On My Side
Финландия с Dark Side
Швейцария с Tout l'Univers

Песенният форум, който миналата година беше отложен заради пандемията от новия коронавирус, този път събра участници от 39 страни, 25 от които са конкуренти на Виктория в големия финал. Жребият изтегли за нея да излезе на сцената под номер 17.

Държавите и песните, които се класираха след първия полуфинал на 18 май, са:

Азербайджан с Mata Hari
Белгия с The Wrong Place
Кипър с El Diablo
Израел със Set Me Free
Литва с Discoteque
Малта с Je Me Casse, изпълнена от Дестини, победителка на Детската Евровизия 2015 в София
Норвегия с Fallen Angel
Русия с Russian Woman
Швеция с Voices
Украйна с "Шум"

От втория полуфинал отпаднаха Естония, Чехия, Австрия, Полша, Грузия, Латвия и Дания, а от първия: Австралия, Хърватия, Ирландия, Румъния, Словения и Северна Македония, чийто представител Васил нашумя заради българския си паспорт.

Междувременно последният шампион - холандецът Дънкан Лорънс, вече се оказа заразен с COVID-19. Във вторник той гостува в първия полуфинал със своята нова песен с диджей Армин ван Бюрен Feel Something.

Два дни по-късно бе оповестено, че заради положителна проба той трябва да пропусне големия финал в събота, където трябваше да изпее победния си хит от Евровизия 2019 Arcade (пета титла за страната му).

В петък, 21 май, от 22 ч. БНТ 1 излъчва музикално-документалният филм на Николай Василев "Усещане за успех", който проследява българското участие на Евровизия досега и постиженията на нашите изпълнители, класирали се на призови позиции през годините: петото място за Елица и Стунджи с "Вода" (2007), четвъртото място на Поли Генова с If Love Was a Crime (2016) и второто място на Кристиян Костов с песента Beautiful Mess (2017).