"УандаВижън" и "Сокола и Зимния войник" сложиха начало на Четвъртата фаза от филмовата вселена на "Марвъл", но с най-голям интерес се чака "Локи"

Двама от най-близките съратници на Стив Роджърс / Капитан Америка продължават напред без своя приятел в нови приключения след "Отмъстителите: Краят".

Виж още: Киновселената на "Марвъл" продължава с още супергеройски филми и сериали

Във фокуса на сериала "Сокола и Зимния войник" (в стрийминг платформата "Дисни плюс" от 19 март) са приятелят му от детинство Бъки Барнс, преминал за кратко в противниковия лагер като Зимния войник, и Антъни Маки като ветерана Сам Уилсън, който благодарение на механичните си криле се превръща в Сокола, а сега трябва да се научи да борави и с щита на Капитан Америка.

Действието в минисериала се развива няколко месеца след "Отмъстителите: Краят", също като във втория филм за Спайдърмен - "Далеч от дома". Хронологично ги предшестват събитията в деветте епизода от другия минисериал на "Марвъл студиос" - "УандаВижън", излъчван ежеседмично от 15 януари до началото на март.

"УандаВижън", който предизвика огромен отзвук, обаче се движеше на ръба между мистерията, комичното и трагичното, отдавайки почит на тв жанра "ситком" в различните десетилетия от 50-те години до наши дни. Финалът му пък положи основите на поне още два филма в поредицата: "Доктор Стрейндж 2" и "Капитан Марвъл 2".

"Сокола и Зимния войник" залага повече на екшъна, а сред познатите лица от филмите са още Емили ван Камп, позната от "Отмъстителите" и двете продължения на "Капитан Америка: Първият отмъстител" като Шарън Картър / агент 13 (племенница на оригиналната агент Картър - Пеги), и Даниел Брюл, който се завръща като злия барон Земо от "Първият отмъстител 3: Войната на героите".

Преди сериалите трябваше да видим "Черната вдовица", но затварянето на киносалоните заради пандемията от COVID-19 отложи премиерата с повече от цяла година и сега филмът трябва да излезе на голям екран през юли. Решен в ретроспекция, той е осмата поява на Скарлет Йохансон в ролята на Наташа Романоф, а съсценаристка е Джак Шефър, разработила екранните версии и на други комиксови героини в "Капитан Марвъл" и "УандаВижън".

Повсеместната карантина забави и снимките на "Сокола и Зимния войник", с който миналата есен трябваше да стартира Четвъртата фаза на поредицата. От "Марвъл студио" обаче уверяват, че разместванията в графика няма да повлияят върху хронологията на киновселената им, която започна с "Железният човек" (2008).

Един неочакван обрат в "Отмъстителите: Краят" ни дава възможност да се насладим и на Том Хидълстън в коронния му образ като полубрата на Тор - скандинавския бог на хитростта и пакостите Локи.

Най-популярният злодей от киновселената на "Марвъл" (според редица анкети) е загивал неведнъж, но винаги е намирал начин да се завърне на екрана - какъвто е случаят с едноименния spin-off сериал, който тръгва в стрийминг платформата "Дисни плюс" от 11 юни.