Богът на гръмотевиците, бурите и плодородието Тор е следващият супергерой от групата на Отмъстителите, който се завръща в кината тази година. Вижте зрелищния трейлър за "Тор-2: Светът на мрака", по кината от 1 ноември 2013 г.

След "Отмъстителите" Тони Старк осъзнава, че неговият Железен човек може да е най-интелигентният супергерой на планетата, но далеч не е най-могъщият... "Железният човек-3" мина по кината през пролетта, а наесен излиза продължението на "Тор: Богът на гръмотевиците" (2011), поверено на режисьора Алън Тейлър, известен с работата си по сериала "Игра на тронове".

Сред множеството му звезди отново са Крис Хемсуърт (Тор), в любовен триъгълник с жени от два различни свята - астрофизичката Джейн Фостър (Натали Портман) и безстрашната красавица Сиф (Джейми Александър), - плюс Том Хидълстън като злия Локи и Антъни Хопкинс в ролята на върховния бог от скандинавската митология Один, бог на мъдростта и войната.

Сюжетът: След заточението си на Земята принцът и бъдещ крал на Асгард (Крис Хемсуърт), се е научил на смирение, но е провокирал яростна борба за трона с осиновения си брат (Том Хидълстън). В "Отмъстителите" Тор вече е спасил веднъж Земята от злонамерените действия на своя роднина, но сега му предстои да се изправи пред нов враг, който заплашва да унищожи Асгард и да потопи цялата Вселена в мрак...

Въпреки поражението си Локи не се разкайва и остава затворен в подземията на Асгард, откъдето единствено майка му Фрига (Рене Русо) вижда някаква надежда да бъде освободен.

Пред лицето на опасността, надвиснала над Деветте измерения - всички обитавани светове според скандинавската митология, - лоялността на Локи ще бъде поставена на изпитание.

Загадъчният враг, срещу когото асгардианците са принудени да се изправят, предшества самата Вселена. Той е роден в мрака и е злият водач на тъмните елфи - раса, по-древна от Деветте свята. Малекит (Кристофър Екълстън) вече е воювал срещу Асгард преди хилядолетия, но е загубил и всички са повярвали, че тъмните елфи са унищожени завинаги. Успял някак да оцелее, сега той се завръща и търси начин да преобрази Вселената, връщайки я към изначалния Мрак.

Довереният и лоялен на Малекит лейтенант Алгрим (Адеуале Акинуойе-Агбадже), който е бил до него и в първата война срещу Асгард, е призван да направи върховна саможертва и да се превърне в чудовищния Кърс. С нови, ужасяващи сили той има за цел да унищожи Тор и да подготви идването на водача на тъмните елфи.

Действията му обаче ще срещнат ожесточена съпротива, и то не само от Бога на гръмотевиците, но и от неговите верни Трима воини: Волстаг (Рей Стивънсън), Фандрал (Закари Леви) и Хогън Суровия (Таданобу Асано)...

В първия филм, режисиран от Кенет Брана, Тор беше пратен от баща си в изгнание на Земята, където чрез запознанството си с Джейн научи стойността на смирението и се убеди в героичната природа на човечеството. Припомнете си го по Нова телевизия в неделя, 27 октомври, от 20 ч. или преди среднощната премиера на "Светът на мрака" в "Синема сити" в сряда, 31 октомври, от 21,30.