21-вото издание на кинофестивала се открива с копродукцията "Белгийският крал", а в програмата са новите филми на Иглика Трифонова, Иван Павлов, Николай Волев, Константин Божанов, Светослав Овчаров

"Белгийският крал", копродукция на нашата страна с Белгия и Холандия, в която участват Валентин Ганев, Нина Николина и истински народни певици, открива този четвъртък в зала 1 на НДК 21-вия София филм фест (9-19-30 март).

По традиция фестивалът представя новото българско кино - този път с 13 заглавия, сред които три премиери ("Врагове" на Светослав Овчаров, "Извън пътя" на Николай Волев, "Асансьор за пациенти" на Иглика Трифонова) и филми, вече минали по екраните като "Пеещите обувки", "Летовници" и "Слава", включен в балканския конкурс.

Отличените на фестивала "Златна роза" във Варна "Христо" (копродукция с Италия) и "Безбог" (копродукция с Дания и Франция) се състезават в конкурса за първи или втори игрален филм "София - град на киното", за който Столичната община е осигурила 7000 евро парична премия.

Сред 13-те конкурсни заглавия е още една копродукция, с Белгия и Великобритания - "И после светлина" (Light Thereafter) от режисьора на "Аве" Константин Божанов.

Показан вече на фестивала в Ротердам, филмът разказва историята на 16-годишния Павел, емоционален и чувствителен младеж, който мечтае да стане ученик на своя идол - енигматичния френски художник Арно.

В главната роля е ирландската изгряваща звезда Бари Кьоеган, познат от независимата британска драма "71". Участват още европейските актьори Ким Бодниа, Туре Линдхарт ("Островът"), Солен Риго, Лубна Азабал, Слиман Дази и българските актриси Маргита Гошева ("Урок", "Слава"), Елица Матева, Станислава Николова.

Международното жури се оглавява от Кристи Пую, който е сред от основоположниците на новата вълна в румънското кино, а в състава му са също актрисите Дебора Кара Ънгър и Анджела Недялкова ("Аве", "Т2 Трейнспотинг"), филмовият експерт Манфред Шмид и режисьорката Елица Петкова, спечелила миналогодишната Голяма награда с филма си "Жалейка".

"Спомен за страха" на Иван Павлов и "18" на Атанас Христосков също се показват за първи път в София след премиерата им на националния фестивал във Варна миналата есен. Пак там, но на "Любовта е лудост" беше показан "Никой" на Андрей Андонов. Сред игралните филми от БГ режисьори е и "Кораба Слънчоглед 1" на Васил Горанов.

Виж още: Новите български филми на "Златна роза 2016"

13 на брой са и премиерните документални заглавия, сред които "Пощальонът" на Тонислав Христов ("Правилата на ергенския живот"), участвал през януари на фестивала Сънданс в САЩ.

Режисьорката Иглика Трифонова ("Писмо до Америка"), чийто предишен филм "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" имаше премиера на СФФ 2016, разказва този път историята на двама пациенти, чиято кратка среща в един болничен асансьор може да се окаже съдбоносна...

В "Асансьор за пациенти" се снима съпругът й Христо Гърбов, звезда от тв шоуто "Комиците" и сериала "Столичани в повече", който междувременно се завръща за 11-и сезон по Би Ти Ви. Участват още Светлана Янчева, Бойка Велкова, Ангелина Славова, Йордан Биков и младите актьори Слава Дойчева, Мак Маринов, Александър Бенев и Тихомир Паунов.

Оператор е Крум Родригес ("Воевода"), а музиката, която звучи и в трейлъра, е заслуга на Васил Гюров. Премиерата е още този петък, 10 март, в кино "Люмиер".

"Врагове" на Светослав Овчаров ("Зад кадър"), чиято премиера е на 17 март в кино "Люмиер", връща зрителите цял век назад, във времето на Балканската война, когато български войници се срещат със своите турски противници и възниква въпросът могат ли противоречията между българите да се окажат по-силни от омразата към враговете...

Оператор е един от най-големите майстори на кинообрази у нас Рали Ралчев, а ролите се изпълняват от Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров.