12 филма, подкрепени от държавата, и независимият "На педя от земята" са в конкурсната програма на националния кинофестивал във Варна, който се открива с "Граница" (1994) по случай 25-годишнината на НФЦ

12 пълнометражни филма, осъществени с държавна подкрепа чрез Националния филмов център, и 22 късометражки представя конкурсната програма на 34-тия фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна (19-25 септември).

Кои са пълнометражните заглавия - познати на публиката или премиери, - които се състезават за отличията, доминирани миналата есен от "Каръци"?

- "18" е вторият филм на Атанас Христосков след "Номер 1", който взе голямата награда в 30-ото издание на "Златна роза" през 2011 г.

- "Христо" е дебютният филм на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов, разказ за бездомно момче, което прави всичко възможно да води нормален живот.

- "Слава" е вторият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, чиито дебют "Урок" спечели множество награди и бе оценен от критиката като най-успешният нов български проект. Филмът имаше световна премиера в официалната селекция на международния филмов фестивал в Локарно.

- "Безбог" на Ралица Петрова беше другият български филм в Локарно и спечели там голямата награда "Златен леопард", както и приза за най-добра женска роля (Ирена Иванова, известна и с поетичния си псевдоним Рене Карабаш).

- "Пеещите обувки" е дългоочакваният филм на Радослав Спасов, вдъхновен от живота на певицата Леа Иванова, който вече получи наградата на журито "Сребърен Георги" от Московския кинофестивал.

- "Спомен за страха" на Иван Павлов ("Съдбата като плъх", "Всичко от нула") е с Ивайло Христов в главната роля.

- "Маймуна" (с работно заглавие "Майка ми, баща ми, сестра ми"), следващият проект на Димитър Коцев-Шошо след "Лора от сутрин до вечер", през март спечели наградата на публиката на София филм фест и тръгва по кината през октомври.

Виж още: 11 филма по случай Годината на маймуната

- "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" на режисьорката Иглика Трифонова ("Писмо до Америка", "Разследване") е копродукция, заснета в три държави: Босна и Херцеговина, Холандия и Швеция. Ядрото на екипа е българско - оператор е Рали Ралчев, музиката е на Теодосий Спасов, а в една от ролите е Ованес Торосян.

- Silent movie (Ням филм) на Андрей Чертов е посветен на виртуозния джаз композитор и пианист Милчо Левиев. Описват го като опит за екранен джемсешън - музикален разказ на един джаз пианист, който ни връща към спомени за сбъднати и несбъднати мечти, за изгубени илюзии, за споделеното с приятели...

- "Летовници" на Ивайло Пенчев е комедия със Станимир Гъмов, Китодар Тодоров, Анета Сотирова и със специалното участие на още популярни актьори като Антон Радичев, Филип Аврамов, Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Николай Урумов, Георги Мамалев.

В конкурсната програма на фестивала се състезават и две копродукции:

- "Лабиринти на любовта" (Русия, България) на режисьора Владимир Щерянов,

- "Райската стая" (Холандия, Швеция, България) с Анжела Недялкова в главната женска роля, който бе и холандското предложение за чуждоезичния "Оскар".

Този път за "Златна роза" се състезава и независимият "На педя от земята" на Максим Генчев, след като миналата година неговият "Дякон Левски" не беше допуснат до конкурса.

Сега в информационната програма "Открити хоризонти" са включени копродукциите "Лазар" и "Кербала" плюс два независими пълнометражни БГ филма: "Врагове" на Симеон Комсалов с продуцент Константин Буров, криминална драма за бивше ченге, което се опитва да спаси отвлечен бизнесмен, с участието и на певицата Мария Илиева, автор на песен към саундтрака, и "Моето сърце е октопод, или баща ми на брега на черното море" на Нено Белчев.

Създателите на "Никой" с реж. Андрей Андонов го изтеглиха от информационната програма, но филмът по сценарий на Явор Веселинов участва на другия варненски кинофестивал - "Любовта е лудост" (26 август-4 септември).

Там беше селектиран като единственото българско заглавие в международния конкурс, а изпълнителката на главната роля Гергана Плетньова и Силвия Петкова си поделиха наградата за най-добра актриса с петте момичета от турския "Мустанг".

Сюжетът: Вера е млада психоложка, която наскоро е загубила баща си, и живее в неговата къща в Родопите. Нейният годеник Тони и Таня, много близка приятелка от детинство, я изненадват, като пристигат на гости. Междувременно се появяват Ники и Лили, които се настаняват в съседната вила. Ники е заможен скулптор, който е изкупил земята около къщата на Вера, и е готов на всичко, за да придобие и нейния парцел...

Едва шест от 22-та късометражните филма са осъществени с държавна подкрепа от НФЦ: дебютите "Бръмбазък" на Милен Ангелов, "Куче" на Владимир Петев и "Дрехи" на Веселин Бойдев плюс отличения на София филм фест "На червено" на Тома Вашаров, "Вълча сюита" на Стефан Тенев и "Преди да заспя" на Николай Тодоров.

Сред независимите продукции на млади автори в конкурса са вече награждаваният „Ани има рожден ден“ на Кирил Тодоров с Ирмена Чичикова, „Колко си хубав“ на Христо Порязов, „Като захарен памук“ на Яна Лекарска, „Къщата“ на Яна Титова,и много други.

Сред независимите продукции на млади автори публиката има възможност да види "Колко си хубав" на Христо Порязов, "Като захарен памук" на Яна Лекарска, "Къщата" на Яна Титова, "Батмобил" на Деян Барарев, "Тя, която маха от влака" на Камелия Петрова по мотиви от разказ на Георги Господинов, "Сутрешно кафе" на художника Венцислав Занков, който дебютира като режисьор, и вече награждавания "Ани има рожден ден" на Кирил Тодоров с Ирмена Чичикова.

По случай 25-годишнината на Националния филмов център откриването е с "Граница" - един от първите и най-успешни филми, създадени с държавна подкрепа чрез НФЦ след 1989 г. Режисьори са покойният вече Илиян Симеонов и Христиан Ночев, а в ролите: Петър "Чочо" Попйорданов, който си отиде през 2013 г., Мариан Вълев, Наум Шопов, Елена Петрова, Николай Урумов, Стефан Денолюбов, Мариана Крумова, Кръстю Лафазанов, Васил Василев - Зуек, Огнян Желязков, Румяна Рунева.

Филмът предизвиква остри спорове още с премиерата си през 1994-та, но въпреки това получава наградата за дебют на "Златна роза", а Чочо Попйорданов е награден в Белгия с приза "Златен баяр" за най-добра мъжка роля, връчен му лично от Ален Делон.