Камен Калев с режисьорския приз за "С лице надолу", "Жажда" на Светла Цоцоркова" и "Семейни реликви" на Иван Черкелов с по две отличия от "Златна роза 2015" във Варна

След големия успех в Москва това лято черно-белият "Каръци" на Ивайло Христов триумфира и на фестивала на българското игрално кино във Варна. Освен голямата награда в пълнометражната категория, където се състезаваха 13 заглавия, филмът спечели отличията за най-добра актриса (Елена Телбис от новата "Чайка" на Явор Гърдев), на публиката, критиката и акредитираните медии.

Журито, оглавявано от миналогодишния лауреат Стефан Командарев, в което влизаха още кинокритичката Антония Ковачева, режисьорът Киран Коларов, операторът Красимир Андонов и актрисата Янина Кашева, му присъди "Златната роза" за най-добър филм заради "достоверния разказ за духовната самота и житейска безизходица на младия човек в България; силно актьорско присъствие и визуални решения".

Това е поредният филм със "Златна роза", в чийто актьорски екип са Ованес Торосян ("Съдилището", "Източни пиеси") и Деян Донков ("Емигранти", "Изпепеляване", "Аз съм ти", "Цветът на хамелеона"), който влиза в ролята на рокзвезда - отглас от миналогодишното му участие в тв шоуто "Като две капки вода".

Отличеният екип на "Каръци" в черно-бяло (от ляво на дясно): продуцентът от "Про филмс" Асен Владимиров, операторът Емил Христов и режисьорът Ивайло Христов, който е и сценарист, след прожекцията на филма им, 10 октомври 2015 г. Снимка: Темелко Темелков / Златна роза 2015

Наградата за най-добра мъжка роля отиде у Стефан Денолюбов "за многопластово изградения образ на изхвърлен от конформисткото време талант" в "Докато Ая спеше" на Цветодар Марков ("HDSP: Лов на дребни хищници").

"Семейни реликви" на Иван Черкелов получи специалната награда на Варна и приз от Съюза на българските филмови дейци на кинофестивала "Златна роза 2015". Журито мотивира присъждането на отличието от имено на града домакин с "всеотдайността, таланта и кинематографичния перфекционизъм във всички елементи на филмовия разказ".

"Жажда" на Светла Цоцоркова, който имаше премиера на фестивала в Сан Себастиан, си тръгна от "Златна роза 2015" с наградите за пълнометражен дебют на режисьорката и операторското майсторство на Веселин Христов. През октомври филмът има фестивални участия и във Варшава, Лондон и Люксембург.

Журито даде наградата за режисура на Камен Калев "за майсторския подбор и работа с професионални и непрофесионални изпълнители при изграждането на автентичен и вълнуващ разказ" във филма "С лице надолу", който излиза по кината у нас от 16 октомври.

Камен Калев, който миналата година се представи в Кан като един от режисьорите на филма омнибус "Мостовете на Сараево". Снимка: Кан 2014

На композитора Калоян Димитров пък бе присъден диплом за индивидуални постижения - заради музиката му към три български филма: "С лице надолу", "Виктория" и "Сняг".

"Бартер" на реж. Атанас Киряков, който събира отново на екран звездите от сериала "Домашен арест" Татяна Лолова и Филип Аврамов, спечели приза за най-добра тв продукция, а БНТ взе специална "Златна роза" за приноса си в популяризирането на БГ киното.

Почетен персонален диплом от фестивала имаше и за звездата от премиерния "Имало едно време един уестърн" Клаудия Кардинале. Тя бе отличена за великодушния жест на една световна звезда към младото българско кино.

Наградата за най-добър сценарий получи Марин Дамянов с филма "Събирач на трупове" - заради "неординерната гледна точка към характерни персонажи от покрайнините на живота". 

Михаил Билалов, Теодора Духовникова, Стоян Радев, Лидия Инджова и Стефан А.Щерев в "Събирач на трупове"

Друго жури с председател Станимир Трифонов подели "Златната роза" за най-добър късометражен филм между две от общо 17 заглавия: "Синът" на Христо Симеонов, където съсценарист е писателят Деян Енев, а оператор - Веселин Христов ("за неподправената автентичност на кинематографичното наблюдение и умението с пестеливи детайли емоционално да внуши трагизма в битието на циганите"), и Ecce Homo (Ето човекът) в лицето на режисьора и сценарист Димитър Кутманов и операторката Флора Фечке.