"Каръци" спечели приза "Златен Георги" и още две отличия

Новият филм на Ивайло Христов триумфира на 37-ия Международен московски кинофестивал (19-26 юни)!

Освен най-голямата награда "Златен Георги", присъдена от жури с председател френския режисьор Жан-Жак Ано, "Каръци" (с чуждоезично заглавие "Лузъри") спечели още две отличия.

Руската кинокритика му връчи своя приз заради "умното и точно "повтаряне на непреживяното" като духовно състояние на постсоциалистическото кино", а Федерацията на киноклубовете в Русия - заради "остротата на темите за порастването, благородството и надеждата".

Българският филм зае и второто място в класацията за наградата на публиката, която отиде при "Анклав", копродукция между Сърбия и Германия..

"Каръци" е поредната успешна режисьорска изява на популярния актьор, който тук е и сценарист. Оператор е Емил Христов, а продуцент - Асен Владимиров ("Профилм"). Главните роли се изпълняват от Елена Телбис, Деян Донков, Ованес Торосян, Георги Гоцин, Пламен Димов.

Ивайло Христов със статуетката "Златен Георги 2015" в Москва, снимка: 37.moscowfilmfestival.ru

Сюжетът: Елена, Коко, Пацо и Гошо са средношколници от провинциално градче и неразделни приятели, убедени, че всички те са неудачници. Коко е влюбен в Елена, която мечтае да стане певица и очаква с нетърпение предстоящия гастрол на знаменита рокгрупа. От концерта се вълнува и целият град, а оттам се слага началото на нов любовен роман, разочарования и и оплетени взаимоотношения...

Това е нов успех на българското кино в Москва след "Сребърния Георги" за режисура, който през 2008 г. спечели Явор Гърдев с "Дзифт".

Източник: ММКФ 2015; СБФД