Елица Петкова, Елдора Трайкова, Светла Цоцоркова, Димитър Коцев - Шошо, Тома Вашаров, Анжела Недялкова и Ивайло Христов с отличия от 20-ото издание на международния София филм фест

Прожекциите от София филм фест (СФФ) продължават до края на март, но тази събота на заключителна церемония бяха раздадени наградите в международния и балканския конкурс, както и останалите почетни отличия.

Тази година международният фестивал, основан от Стефан Китанов, се състоя за 20-и път с участието на 210 филма от 58 държави. 269 на брой бяха гостите от чужбина: режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти.

Виж още: Българското кино на 20-ия София филм фест (видео)

В журито на международния конкурс за първи и втори игрални филми, оглавявано от режисьора Дито Цинцадзе (Грузия), бяха още Харутюн Хачатрян (Армения), който е режисьор и фестивален директор, кинокритикът и генерален секретар на ФИПРЕССИ Клаус Едер (Германия), тандемът Кристина Грозева и Петър Вълчанов, режисирали един от най-успешните български филми през последните години - "Урок".

Голямата награда "София - град на киното" - 7000 евро, осигурени от Столичната община, - беше присъдена на "Жалейка" (Германия). Миналия месец пълнометражният дебют на режисьорката Елица Петкова беше представен и на Берлинале, където получи почетен диплом.

Журито даде специалната награда на "Лятото на замръзналите фонтани" (Грузия-Русия) на Вано Бурдули, а за режисура бяха отличени Томаш Вейнреб и Петер Казда за "Аз, Олга Хепнарова" (Чехия-Полша-Словакия).

Почетен диплом беше присъден на актрисата Анжела Недялкова за ролята й във филма "Райската стая" (Холандия-Швеция-България).

"Лидл" наградата на публиката беше определена от зрителите, които гласуваха за заглавия от специалната селекция на фестинала - и неин лауреат стана дългоочакваният нов филм на Димитър Коцев - Шошо ("Лора от сутрин до вечер"), "Баща ми, майка ми, сестра ми".

Виж още: Вергов и Пападопупу отново заедно след "Мисия Лондон"

Наградата "Джеймисън" за български късометражен филм в размер 6000 евро беше присъдена на "На червено" (България) на режисьора Тома Вашаров.

Наградата за най-добър документален филм беше присъдена от международно жури в състав Триша Зиф (Мексико), Симоне Бауман (Германия) и Милена Кънева (България) на филма "Г-н Гага" (Израел-Швеция-Германия-Холандия) на режисьора Томер Хайман

Почетни дипломи бяха връчени на "Земята, която спечелихме” (Нова Зеландия) с режисьор Кристофър Прайър и на Елдора Трайкова за филма й "Кеймбридж, заснет в крайдунавското село Долни Цибър.

Наградата "Домейн бойар" за най-добър балкански филм беше определена от международно жури с председател проф. Божидар Манов и членове режисьорката Изабел Щевер (Германия) и Саймън Пери (филмов експерт от Великобритания) за филма "Лудост" (Турция-Франция-Катар) на режисьора Емин Алпер.

Балканското жури присъди и почетен диплом и на друг турски режисьор - Зеки Демиркубуз за "Прилошаване" (Турция).

Гилдията на българските кинокритици отличи като най-добър балкански филм "Каръци" на Ивайло Христов.

Жури в състав Гидеон Кутс (Франция), Есин Кючюктепепинар (Турция) и Пенка Монова (България) отличи с наградата на ФИПРЕССИ филма "Рауф" (Турция) с режисьори Сонер Джанер и Баръш Кая.

Младежкото жури на фестивала определи за най-добър филм от международния конкурс "Дъщерите на дансинга" (Полша) на режисьорката Агнешка Смочинска, която получава и 10 000 евро в услуги за постпродукция във Focusfox Studio (Унгария) за проекта си The Fugue (Полша), представен съвместно с продуцентката Агнешка Кужидло.

Наградата за най-добър български игрален филм, определена от жури в състав: Кирил Разлогов (програмен директор на Московския международен кинофестивал), Елма Татараджич (програматор за международния конкурс на кинофестивала в Сараево), и Роберто Куето (селекционер от филмовия фестивал Сан Себастиан), получи пълнометражният дебют на Светла Цоцоркова "Жажда”.

Заедно с продуцентката Надежда Косева и сценариста Светослав Овчаров младата режисьорка получи и 10 хил. евро в услуги за постпродукция от Hungarian Filmlab за следващия си проект Sister (Сестра).

В 13-ото издание на "София мийтингс" за предстоящи филми за първи път беше връчена голяма награда от студията "Ню Бояна" за най-добър проект в основните секции. Призът - чек за 5000 евро и 50 хил. евро в услуги, отиде у режисьорката Деа Кулумбегашвили и продуцентите Рати Онели и Джим Старк за проекта им Daisi (Грузия).

Наградата EastWest Filmdistribution - консултиране на сценарий със сценарния доктор Стивън Голдсмит (Ирландия-САЩ) на стойност 5000 евро - получи проектът Raging Sea (България) на режисьора аниматор Златин Радев.

Наградата за млад продуцент от Yapimlab (Турция) - 5000 евро за едноседмични консултации за филмовия проект в Истанбул и възможност за представяне пред турски продуценти - получи проектът Closed To The Public (Хърватrs), представен от режисьора и сценариста Ваня Свиличич и продуцента Реа Райчич.

Наградата на София, присъждана от Столичната община за цялостен принос към световното кино, беше връчена на триото Георги "Джеки" Стоев, Георги "Джони" Пенков и Христо Илиев - Чарли, и на трима именити чужди режисьори: Бела Тар (Унгария), Тед Кочев (САЩ-Канада) и Тери Гилиъм (Великобритания), който я получи на заключителната церемония в зала 1 на НДК, преди прожекцията на актуалния му филм "Теорема нула".

Източник: СФФ 2016