След триумфа на кинофестивала в Москва и "Златната роза" във Варна поредният режисьорски филм на Ивайло Христов, по кината от април, е големият победител и на наградите на Българската филмова академия

"Сензация" не е силна дума за "Каръци", който през октомври триумфира в националния фестивал на българския игрален филм във Варна с наградата на публиката, приза за главна женска роля (дебютантката в киното Елена Телбис) и статуетката "Златна роза".

Критиката тогава го определи като "отчаян, но с чувство за хумор", "висока класа", "много силен филм, сниман изключително артистично и съчетал социално-битова проблематика с висок естетизъм", "новия "Оркестър без име".

Видео: "Насекомикс" с песента си от "Каръци"

Филмът, заснет от оператора Емил Христов, е черно-бял и предизвиква паралели с драматичната комедия на Александър Пейн "Небраска". Само че там главните герои бяха пенсионери, а тук са млади хора.

Всъщност повечето действащи лица са ученици на Ивайло Христов - актьор с успешни изяви и зад камерата, а тук не само режисьор, но и сценарист. "За тях това беше още един час по актьорско майсторство, само че по кино. Половината са от сегашния клас, другата половина - от предишния. На мен това ми беше мечта - да ги събера в един филм. Мисля, че се оказа успешен експеримент...", казва той и допълва, че е писал сценария за тях, тъй като ги познава много добре - и като реакции, начин на мислене, дори речников запас.

Видео: "Насекомикс" с песента си от "Каръци"

"Каръци" е и едва третият БГ филм, получил голямата награда от кинофестивала в Москва (след "А бяхме млади" и "Обич"), а френската актриса Жаклин Бисе, която беше в журито, искала да му се присъдят отличията и във всички останали категории!

Ситуиран в провинцията (Кюстендил), "Каръци" ни дава и възможност да видим Деян Донков като рокзвезда - сякаш участието му в "Като две капки", с превъплъщенията в Елвис Пресли, Миро, Ела Фицджералд, Дони, Ейми Уайнхаус, Светльо Витков ("Хиподил"), Лили Иванова, Дейв Гахан ("Депеш мод"), Фифти сент, Луис Армстронг, Кийт Флинт ("Продиджи") и Били Айдъл, е било генерална репетиция за ролята на фронтмен в рокгрупа, която му донесе наградата на Българската филмова академия за поддържаща мъжка роля.

Донков и Ованес Торосян, спечелил същото отличие за главна роля (плюс приза за поддържащ актьор в "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син"), са и сред най-ангажираните звезди на новото българско кино.

От общо 12 номинации "Каръци" реализира пет (вкл. в техническите категории за монтаж и звукорежисура), като Ивайло Христов, поканен тази година за жури в Москва, получи статуетката за сценарий.

Миналата есен "Каръци" откри Киномания 2015 с прожекция в зала 1 на НДК, а по кината е от 1 април. Гледайте го, ако още не сте го сторили, защото той е номер 1 в продукциите от изминалата година и според Българската филмова академия, която раздаде годишните си награди снощи.

Негови конкуренти в категорията за филм на годината, където имаше общо 14 номинирани, бяха две от родните заглавия, показани на 20-ия София филм фест през март:

- "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син", отличен също за монтаж, оператор (Рали Ралчев) и режисьор (Иглика Трифонова)...

- ... и "Жажда" на най-добрата дебютантка в пълнометражното кино Светла Цоцоркова, с награда и за младата Моника Найденова като актриса в главна роля.