Лауреатите на наградите "Златна бленда" в категориите за филм, сериал, крал и кралица на комедията, фатална жена, лошо момче, екшън сцена, запомняща се реплика

Българската филмова академия, а сега и журито на наградите "Златна бленда" може да предпочитат "Четвърта власт", но публиката си харесва най-много друг сериал - "Под прикритие".

Виж още: Бойко Кръстанов с още по-голяма роля в "Под прикритие"

Журито тук и на "Златна роза 2014" може да избира "Съдилището" като най-добър пълнометражен филм, но публиката и на фестивала, и в онлайн анкетата на JamesonZlatnaBlenda.bg е единодушна в гласуването за "Живи легенди".

Сериалът "Революция Z" остава на второ място в предпочитанията на зрителите, но печели отличия за трима от учителите: при фаталните жени на България, където физкултурничката Маринова (Диляна Попова) е предпочетена пред Яна Маринова в "Живи легенди", и в категорията за най-гореща двойка - Пешева (Стефка Янорова) и Цеков (Георги Кадурин).

"Под прикритие" обаче си остава абсолютният фаворит и е номер 1 в шест категории. Куката, в изпълнението на Мариан Вълев, не само спечели званието "Лошото момче на България" - негова е и екшън сцена номер 2: спасяването на проститутката, а също така третата най-запомняща се реплика: "Те ни гонят, ние бягаме". 

Топмафиотът Джаро (Михаил Билалов) е номер 1 както в допитването за най-грабваща сцена, когато комисар Емил Попов (Владимир Пенев) го убива на гроба на дъщеря си, така и при екшън епизодите - с бягството си от полицията из улиците на курорта Св. Влас и намесата за спасяване на дъщеря му Ния от турците, класирана на трето място в категория.

Вече излезлият от прикритието си герой на Ивайло Захариев - Мартин Христов, е провъзгласен за откритието на годината. Негови подгласници станаха новият басист на "Революция Z" Стефото (Христо Михалков) и рапърът 100 Кила, който се появи като гадже на Зарав "Домашен арест".

Друга звезда от "Домашен арест" - мама Еми (Татяна Лолова, която неотдавна навърши 80 и е представена с документален филм на Киномания 2014), взе титлата Кралица на комедията, изпреварвайки депутатката Славея Бурова-Лютова от "Столичани в повече" (Силвия Лулчева).

Виж още: Васил Драганов с най-култов лаф в "Столичани в повече-7"

Крал на комедията обаче става друг представител на сем. Лютови - съпругът Йордан (Кръстьо Лафазанов), а третата най-грабваща история в БГ сериалите, след тайната на Арнаудови от "Фамилията", е заговорът му за бягството на Пламен Цеков (Христо Гърбов) от затвора.

"Фамилията" присъства в Топ 3 и с второто място на Асен Блатечки при лошите момчета на България, с ролята на журналиста Стефан Марков.