44-тият президент на САЩ излиза от Белия дом с неособено висок рейтинг, но остава в историята като един от най-харизматичните държавни глави

Барак Хюсеин Обама II, 44-тият президент на САЩ и първи афроамериканец на този пост, изкара в Белия дом два мандата, като още на първата година получи Нобеловата награда за мир "заради изключителните му усилия за укрепване на международната дипломация и сътрудничеството между народите".

Виж още: Прощалната реч на Обама като президент

Роден е на 4 август 1961 г. в Хонолулу, на Хаваите, в семейството на американка и кениец, които не след дълго се разделят. Завършва политология със специализация в международните отношения, а по-късно учи и право в Харвард.

През 1997-2004 г. трупа политически опит като член на щатския сенат в Илинойс, като междувременно е избран в горната камара на американския Конгрес, където представлява своя щат между 2005 и 2008 г.

Женен е за юристката Мишел Робинсън - първата дама Мишел Обама, с която имат две дъщери: Саша (15) и Малия (18).

Виж още: Барак Обама: В какъв свят искам да пораснат дъщерите ми

Политическото му наследство се оценява противоречиво и тепърва подлежи на анализи. Сред личните му достойнства обаче беше и неговото ораторско майсторство - а ето и част от цитатите, които оставя за поколенията.

За амбицията

"Нужно е да се раздалечим от тези бедни амбиции, които карат хората да желаят хубави коли, красиви дрехи, хубави апартаменти, но нямат желание да работят здраво, за да постигнат тези неща. Всеки трябва да се опита да реализира своя пълен потенциал."

Виж още: Какви суперсили иска Обама

За промяната

"Промяната няма да дойде, ако чакаме на някой друг или отлагаме това за някой друг път. Ние сме самите тези, които очакваме. Ние сме промяната, която търсим."

За апатията

"Най-добрият начин да не се чувстваш в безизходица е да се вдигнеш и да направиш нещо."

Виж още: Американците харесват повече измислените си президенти, отколкото истинския

За образованието

"Имаме дълг и отговорност да инвестираме в нашите ученици и училища. Длъжни сме да гарантираме, че хората, които имат оценките, желанието и волята, но не притежават нужните финансови средства, могат все пак да получат най-доброто възможно образование."

За 11 септември

"Не религия ни нападна в онзи септемврийски ден. Беше "Ал Кайда". Няма да пожертваме свободите, които пазим грижливо, или да се снишим зад стени от подозрение и недоверие."

Виж още: Обама: Светът гледа към нас като лидер, не Пекин и Москва

За родителството

"Любящите, подкрепящи те родители - и между другото, това се отнася до всички родители, вкл. приемните родители, бабите и дядовците, всички роднини; до хомо- и хетеросексуалните родители, - са най-важното нещо на света. Това, което те прави човек, е не способността да създадеш дете, а куражът да го отгледаш."

За вярата

"Ако изгубим тази вяра, ако я зарежем като нещо глупаво или наивно, ако я разделим от решенията за войната и мира, които взимаме, тогава губим най-стойностната част от човечността. Губим своето чувство за постижимото. Губим своя морален компас." 

За контрола върху огнестрелните оръжия

"Най-много ме потиска фактът, че това общество няма волята да предприеме някои основни стъпки, за да предотврати попадането на огнестрелни оръжия в ръцете на хора, които могат да причинят просто невероятни щети. Ние сме единствената развита държава на света, където се случва това. И се случва ежеседмично. И на следващия ден се забравя. Страната трябва да потърси причините за това."

Виж още: Обама с радикални мерки върху контрола на оръжията

За постиженията си като президент

"Преди четири години обещах да сложа край на войната в Ирак. Направихме го. Обещах да пренасоча фокуса върху терористите, които ни нападнаха на 11 септември. Направихме го. Притъпихме движението на талибаните в Афганистан и през 2014 г. най-дългата ни война приключва. Над хоризонта на Ню Йорк се издига нова кула, "Ал Кайда" е на път да бъде сразена, а Осама бин Ладен е мъртъв."

За избирането на Доналд Тръмп

"На младите хора, които влизат в политиката за първи път и може би са разочаровани от резултатите, искам да кажа само едно: трябва да останете мотивирани. Не ставайте циници. Не си мислете, че не можете да промените нещата. Хилари Клинтън каза тази сутрин: "Борбата за това, което е правилно, си струва."

Виж още: Писмото на един баща след победата на Доналд Тръмп

За имиграцията

"Скъпи сънародници, ние сме и винаги ще бъдем нация от имигранти. Някога и ние сме били пришълци."

За Мишел Обама

"Мишел ЛаВон Робинсън, момиче от Юга, през последните 25 години ти беше не само моя съпруга и майка на децата ми, но и мой най-добър приятел. Ти пое роля, за която не съм те молил и я направи своя собствена с изящество, характер, стил и чувство за хумор. Ти превърна Белия дом в място, което принадлежи на всички."

За здравната реформа "Обамакеър"

"Законът, който ратифицирам, ще задвижи реформи, за които са се борили, демонстрирали и копнеели поколения американци. Днес потвърждаваме истината, която всяко поколение е призовано да преоткрие за себе си - че не сме нация, която отстъпва от своите мечти и стремежи."

Виж още: Един забележителен президент

Прощалното му послание

"Благодаря ви за всичко. Последната ми молба не се различава от първата - моля ви да вярвате, не в моята способност да донеса промяна, а в своята."

В отговор на последния журналистически въпрос от последната му пресконференция - как обяснява на дъщерите си резултата от избори 2016

За надеждата след избори 2016 (в отговор на последния журналистически въпрос от финалната му пресконференция като президент)

"Опитахме се да научим дъщерите си да устояват и да не губят надежда. Когато те нокаутират, ставаш, отърсваш се от прахоляка и се връщаш на работа."

Източник: "Вог"