В прощалното си изказване Барак Обама направи равносметка за двата мандата и посочи опасностите пред демокрацията, с които хората трябва все още да се справят

Барак Обама изнесе своята последна реч като президент на САЩ пред хиляди хора в Чикаго - градът, в който той отпразнува издигането си във властта преди осем години. След дни той отстъпва поста на Доналд Тръмп, който вече не веднъж се е зарекал, че ще изтрие това, което Обама е постигнал в Белия дом.

В емоционалното си изказване от Чикаго президентът направи равносметка на двата си мандата и призова сънародниците си да поддържат демокрацията жива.

Обама ясно заяви, че сега Америка "е по-добра и по-силна", отколкото преди осем години, когато е дошъл на власт. Той обаче припомни, че демокрацията е застрашена всеки път, когато я приемем за даденост. 

"Демокрацията не изисква еднаквост. Бащите-основатели на нацията са спорели и са постигали компромиси, от нас се очаква същото", заяви Обама.

Той призова поддръжниците си да бъдат бдителни при защитаването на основните американски ценности и предупреди, че в момента демокрацията в САЩ е поставена пред изпитание.

"Демокрацията изисква елементарно чувство на солидарност. Въпреки всички наши външни различия, ние всички сме в това заедно. Ние се издигаме и падаме като един", отбеляза още той.

Прощалната реч на Обама в Чикаго бе равносметка на изпитанията и успехите, изпълнените и неспазените обещания през осемте му години в Белия дом, отбеляза АП.

САЩ имат огромен потенциал, "но той може да бъде реализиран, само ако демокрацията ни работи... само ако всички ние, независимо от коя партия сме, възстановим чувството си за обща цел, от каквато имаме отчаяна нужда точно в този момент".

"Нашият прогрес не е права линия. Работата по демокрацията винаги е била трудна, винаги е била спорна. Била е и кървава. За всеки две стъпки напред, много често мислим, че сме направили една назад, но дългия път на Америка е определян от движение напред. Постоянно пътуване с основополагащото ни мото - да приемаме всички, а не само някои", заяви Обама.

Първият чернокож президент на САЩ призна пред поддръжниците си, че избирането му на най-високия пост не е довело до пострасов ред, както мнозина са се надявали. Според него междурасовите отношения са много по-добри, отколкото преди 30 години, но все пак "не сме там, където трябва да бъдем".

"Китай и Руската федерация никога не могат да съперничат на Съединените американски щати по отношение на глобалното влияние, тъй като Вашингтон твърдо отстоява универсални ценности като демокрация, върховенство на закона и правата на човека", заяви американският президент. 

"Съперници като Русия и Китай не могат да се сравняват с нашето влияние по света, освен ако се откажем от това, което отстояваме, се превърнем в просто поредната голяма страна, която тормози по-малките си съседи", коментира Обама.

Обама явно визираше едностранното анексиране на Кримския полуостров от страна на властите в Москва и построяването и милитаризирането на островните позиции на Пекин в Южнокитайско море в рамките на териториални спорове с по-малките съседни страни като Филипини и Виетнам.

След два мандата Барак Обама продължава да се радва на завидна популярност. Според проучване на Quinnipiac University публикувано часове преди речта му 55% от избирателите одобряват, срещу 39%, които не одобряват, действията му като президент.

Вижте и цялата реч прощална на Барак Обама като президент: 

Източник: Нова телевизия, Си Ен Ен, АП