Софийската филхармония отбелязва 10-годишнината със специален концерт на 19 януари

Концертът "Хвалебствена песен" отбелязва на 19 януари, четвъртък, в Софийската филхармония, 10-годишнината от присъединяването на България към ЕС. Освен световната звезда на цигулковото изкуство Клара-Джуми Канг и диригента Урош Лайовиц, в празничната програма участват солистите Силвана Пръвчева, Нина Веселина и Милен Божков.

Клара-Джуми Канг идва със своята цигулка "Страдивари", за да изпълни посветения на Сарасате концерт№ 2 от Хенрик Виенявски, прочут със своята мелодичност и виртуозност.

Цигуларката започва да свири на три години, на пет дебютира с оркестър, а 7-годишна е приета в "Джулиард Скул" с пълна стипендия и учи при Дороти Дилей. На 9 години записва солов рецитал с тройния концерт на Бетовен.

Лауреатка е на редица международни конкурси като "Чайковски", "Тибор Варга" и "Сендай", конкурсите в Индианаполис, Хановер и Сеул. Клара-Джуми се представя като гостуващ артист на световно признати оркестри в Азия, САЩ и Европа с диригенти като Юрий Темирканов и Валерий Гергиев. Успехът в кариерата й я нарежда сред 100-те най-влиятелни личности в Корея.

Акцент в концерта е симфония-кантата №2 "Хвалебствена песен" от Феликс Менделсон-Бартолди. В София творбата звучи под палката на големия диригент Урош Лайовиц, дирижирал над 90 оркестъра в повече от 1500 концерта по целия свят. В изпълнението взимат участие изявените оперни певци Силвана Пръвчева, Нина Веселинова и Милен Божков.

Композирана по подобие на Деветата симфония от Бетовен, "Хвалебствена песен" имитира нейната структура. В четвъртата част на симфонията се включва и Националниян филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров.

Повече информация ще намерите на http://sofiaphilharmonie.bg/bg. Билети - на касата в зала "България", OMV и в мрежата на Еventim.bg.

Източник: Софийска филхармония