Президентът благодари на младите хора за положените усилия в подкрепа на доброволчески и благотворителни каузи

През ХХI век истинската сила на държавата не е в нейната армия и големината на нейната територия, а в образованите млади хора. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията по връчването на отличията на Международната награда на Херцога на Единбург за 2016 г., която се проведе в Централния военен клуб в столицата.

През тази година 70 участници в международната програма за личностно развитие, която се провежда у нас под патронажа на българския президент, получиха признание за своите постижения в различни области. 

В церемонията участва и посланикът на Обединеното кралство в България Ема Хопкинс.

Държавният глава благодари на младите хора за положените усилия в подкрепа на доброволчески и благотворителни каузи, както и за поставените и постигнати високи цели за личностно усъвършенстване. 

"Бих искал да благодаря и на техните учители и ментори, както и на институциите, които заедно допринасят за постигнатите успехи", посочи президентът.

Вие сте част от тази България, която гледа напред и на която аз се посветих, заяви още президентът пред участниците в програмата. 

Росен Плевнелиев увери младите хора, че има много начини да се подкрепят смислените проекти и ще остане съпричастен с международната програма за личностно развитие и след края на мандата си като държавен глава, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Международната награда на Херцога на Единбург е младежка програма за личностни постижения в сферата на неформалното образование, като включва ученици и студенти на възраст от 14 до 24 години от 144 държави. Участниците си поставят амбициозни цели в сферата на доброволчеството и усвояването на практически умения. 

Инициативата предизвиква младите хора да развиват самодисциплина при определянето и постигането на цели, да изграждат лидерски качества, да усвояват умения за работа в екип и други.