България не е Америка, но емоционалните думи от президента на САЩ за младото поколение звучат актуално и тук

Един от най-големите предимства на Америка в момента е фактът, че нашето младо поколение, т.нар. Millennials, е също така най-многобройното, най-образованото, най-шареното и най-грамотно в дигиталните технологии поколение в нашата история. Това, което научих от дъщерите си за тяхното поколение, е, че те няма да чакат някой друг да им изгради един по-добър свят - просто сами ще се заемат да създадат този свят за себе си.

По нашите сили, разбира се, е да създадем обстоятелствата, които им предоставят всички шансове да го сторят - да сме сигурни, че ще пораснат без тежестта на дългове, свободни да правят свой собствен избор в свят, който не е повреден до степен, че да не са в състояние да го поправят.

Виж още: Обама: Светът гледа към нас като лидер, не Пекин и Москва

Ето защо моята администрация е намалила плащанията по студентските кредити до 10% от доходите на заемополучателя, така че младите хора, които избират да учат в колеж, да не бъдат наказвани за този избор. Реформирали сме своето здравеопазване така, че младите хора да имат здравно осигуряване, когато сменят работата си, връщат се на учебната скамейка, стремят се да реализират нова идея или създават свое семейство. Поведохме близо 200 нации към най-амбициозното споразумение досега в историята на борбата с измененията в климата.

Но поколението на дъщерите ми знаеше много преди Париж, че защитата на едничката планета, която си имаме, е нещо, неподлежащо на дебати. Те знаеха много преди Върховният съд да разреши еднополовите бракове през юни м.г., че всяка любов между хората значи равноправие. Те не виждат всеки от нас първо и преди всичко като чернокож или бял, азиатец или латиноамериканец, гей или хетеросексуален, имигрант или местен жител. Те гледат на това наше многообразие като страхотен подарък.

Виж още: "Да си баща на момичета"

В много отношения тяхното поколение вече тласка останалите от нас към промяна.

Затова в името на нашето бъдеще това, което трябва да направим - може би дори повече от всичко друго, - е да гарантираме, че те ще пораснат, знаейки, че гласовете им трябва да се чуват, че имат значение, че разполагат със съдействие в демократичното ни общество.

Онези от нас с позиции във властта трябва да дадат пример с начина, по който се отнасяме един към друг - да не възприемаме несъгласните с нас като непатриоти или мотивирани от злоба, а с готовност за компромис. Би трябвало да изслушваме тези, с които не сме съгласни. Трябва да намалим разяждащото влияние на парите в нашата политика, което кара хората да чувстват системата като нагласена.

Виж още: Един забележителен президент!

Трябва да направим гласуването по-лесно, не по-трудно, и да го модернизираме спрямо начина, по който живеем сега. Трябва и да насърчаваме нашите млади хора да останат активни в обществения ни живот, за да отразява той добротата, честността и оптимизма, които те проявяват всеки ден.

Света, който искаме за своите деца - свят с възможности и сигурност за нашите семейства; свят с повишаващ се стандарт на живот и устойчива, мирна планета; свят, който е иновативен и приобщаващ, дръзновен и великодушен, - е изцяло в рамките на нашите възможности.

Единствените ограничения за бъдещето на Америка са тези, които ние самите налагаме върху себе си. С Америка случаят винаги е бил такъв - нашата съдба не се решава вместо нас, а от самите нас. И докато даваме на нашите млади хора всеки инструмент и всеки шанс да решават своето бъдеще сами, имам много голяма вяра в избора, който ще правят.

Виж още: Проучване: Младите днес не работят само за пари

Източник: Motto.Time.com