Последната реч на Барак Обама "За състоянието на съюза" постави борбата с тероризма като водещ приоритет за запазване на международната сигурност (видео)

Оптимизъм, борба с тероризма и заклеймяване на речта на омразата в публичната комуникация на политиците. Това са някои от основните акценти в последния годишен доклад на US президента Барак Обама "За състоянието на съюза". 

Държавният глава на САЩ се обърна повече към самите американци, отколкото към присъстващите в залата представители на Конгреса, ръководители от администрацията и правораздаването. Той се опита да успокои страховете на сънародниците си за бъдещето на страната, икономиката и сигурността, като същевременно разкритикува някои от най-агресивните изказвания на републиканските кандидати за Белия дом в изборите през ноември.

Външна политика и международна сигурност

Обама посочи разгрома на международния тероризъм като най-важното условие за запазване на системата за международна сигурност, създадена след Втората световна война. 

"Нашата външна политика трябва да се фокусира върху заплахата от Ислямска държава и "Ал Кайда", но тя не може да спре дотам. Защото дори без ИД нестабилността ще се запази в продължение на десетилетия в много части на света: Близкия изток, Афганистан и Пакистан, някои части на Централна Америка, Африка и Азия. Някои от тези места могат да станат убежище за нови терористични мрежи, други - жертви на междуетнически конфликти или глад, създавайки нова вълна от бежанци", каза Обама в речта си.

Той се опита да успокои тона на дебатите за националната сигурност на САЩ, като настоя, че ИД не е заплаха за съществуването на страната. 

"САЩ е най-силната държава в света. Това е. Ние даваме повече пари за отбрана от следващите осем държави след нас, взети заедно. Нашите войници са най-добрите от света. Никой не ни атакува директно, защото знаят, че това е пътят към края", заяви Обама.

Той посочи, че международната общност смята за свой лидер САЩ, а не Русия или Китай: "Когато става въпрос за важните международни въпроси, хората по света не се стремят да се водят по Пекин или Москва, те гледат нас."

"В днешния свят не ни заплашват империи на злото, а провалени държави. Близкият изток преминава през трансформации, които ще оказват влияние за цяло поколение", категоричен бе още Обама.

Социални проблеми

Все пак основният акцент в годишното му слово падна по-скоро върху вътрешната политика в страната. Въпреки очакванията да се съсредоточи върху лансираните наскоро промени в контрола върху оръжията, той спомена темата мимоходом, съсредоточавайки се повече върху проблеми като технологичното развитие на САЩ, условията на труд и образованието.

Обама акцентира върху нуждата от достъпно висше образование за всяко дете. Той посочи, че вече е постигнат напредък с ограничаването на лихвите върху студентските заеми, но сега трябва действително да се намали цената на висшето образование. 

Освен доброто образование, като жизненоважен фактор за икономиката президентът посочи и нуждата от социални и здравни придобивки. Той заяви, че всеки човек, независимо от работата си, трябва да има възможност да спестява пари за пенсия и здравеопазване.

Обама все пак изтъкна, че основите на американската икономика са в частния сектор и съответно има остарели ограничения, които вече не вършат работа. По думите му обаче работниците, стартъпите и малките бизнеси трябва да имат повече глас в новата икономика - като се зарече, че през 2016 г. правителството ще работи именно за това. 

Иновации и развитие

Американският президент призова и за възраждане на иновационния дух в американския бизнес.

"Преди 60 години, когато руснаците ни победиха в Космоса, ние не отрекохме, че техния "Спутник" е бил там. Не спорихме за наука и не се карахме за нашите изследвания и бюджети. Ние създадохме космическа програма "за една нощ" и 12 години по-късно казнахме на Луната", припомни Обама и допълни:

"Този дух на откривателство е в нашето ДНК. Ние сме Томас Едисон, ние сме братя Райт, ние сме Джордж Вашингтон. Ние сме всеки имигрант и предприемач от Бостън през Остин и до Силициевата долина, който се опитва да създаде по-добър свят."

Обама обяви също така, че поставя вицепрезидента си Джо Байдън начело на нова мисия, която да се бори за намиране на лек за болести като рака.

Срещу речта на омразата

Едно от основните послания в речта му бе посветено на все по-дълбокото разделение в самото американско общество, причинено от речта на омраза в кампанията за президентските избори през ноември.

Сред посланията за единство Обама изтъкна "едно от малкото неща, за които съжалява" - че американската политика е изпаднала в състояние на дълбоко разделение и не успява да отговори на очакванията от гражданите.

"Хулите и подозрението между партиите се влошиха, вместо да намалеят. Без съмнение за запълване на тази пропаст са нужни умения, каквито имаха Линкълн и Рузвелт, но ви обещавам, че ще продължа да се опитвам да подобря положението, докато съм на поста си", зарече се президентът.

Америка цени своята политика на толерантност, напомни още Обама и отвърна на призивите на Доналд Тръмп с думите: "Затова трябва да отхвърлим всяка политика, която напада хората само заради расата или религията им. Не става дума за политическа коректност. Става дума за това да разбираме кое ни прави силни."

Той завърши речта си с оптимизъм за бъдещето на страната, основаващ се на вярата в доброто у хората, особено у американските граждани. 

Източник: Си Ен Ен