Един баща споделя изумителните неща, на които са го научили двете му дъщери

Доуин Ричардс има блог, посветен на родителството Daddydoinwork.com. Ето какво споделя в качеството си на баща  на две дъщери, цитиран от Nie-Jenite.bg:

Наскоро някой ме попита дали не съм предпочитал да имам момчета, вместо момичета. Отговорът ми, разбира се, беше НЕ.

Но винаги ли съм се чувствал така? Ще излъжа, ако кажа, че е така.

Когато жена ми показа за първи път положителния тест за бременност, възкликнах: "Страхотно! Надявам се да е момче!"

Грешка.

Представях си, че ако имам син, мога да го уча да играе баскетбол, да раздава крошета и да се рови в прахта. А с момиче, щеше да се наложи да си играя на преобличанка на кукли и други "момичешки глупости".

Груба грешка.

След дняколко седмици, в които "толкова много исках момче", нашият свят се разпадна. Нашата първа бременност не завърши добре и това беше абсолютно опустошително за нас. След месеците на скръб, разбрах, че единственото, което искам е да бъда баща - а не баща на момче. Проклинах се, задето бях толкова глупав и незрял, и се молех за изкупление – което за щастие, постигнах. Когато отново забременяхме през 2010, нямаше никакви глупости като "надявам се да е момче". Имаше сълзи на радост, когато докторът каза, че ще имаме момиченце.

От януари 2011 голямата ми дъщеря ми показва любов, каквато не съм подозирал, че съществува.

doyinrichards-bad839f5a1dc7c7cda0cc4ced16fdfe2

Дълбоко вярвам, че двете ми дъщери ме превърнаха в по-добър, по-силен и по-умен човек, отколкото щях да съм без тях.

Виж още: "Да отгледаш мъж" 

Ето ги и част от причините за това:

Откритие №1: Всичко, което мога да правя с момче, мога да правя и с дъщерите си.

Мога да играя с тях баскетбол и да ги уча да раздават крошета и да се ровят в прахта. Знам, че за мнозина не звучи добре, могат да си кажат, че още не съм се възстановил от тъпотията си – ще го приема.
И да, ще ги науча на много други неща, освен изброените три – но ви обещавам, че въпросните три те ще владеят добре.

Откритие №2: Дъщерите ми ще гледат на мен като пример за това как трябва да се държи един мъж

Най-добрите бащи, които познавам (а аз познавам много) виждат работата, която вършат през деня, като това, което те правят, но не възприемат работата си като това, което са. На първо време и най-вече те са бащи и съпрузи.

Когато работех на пълно работно време в корпоративна Америка, след ден прекаран в конферентни разговори, чакане за срещи по проекти и спазването на зловещо кратки крайни срокове, единственото, което исках като се прибера вкъщи, бе да си почивам. И тогава се замислих за дъщерите си. Ще бъда проклет, ако те ме гледат и си мислят: 

"Тате не готви, не ни къпе, не ни чете приказки или сменя пелени. Той само си седи, докато мама прави всичко. Може би това правят истинските мъже и това ще очакваме от бъдещите си съпрузи."

Отбележете си, че аз не съм робот. Понякога усещам как главата ми кънти на кухо след поредното прочитане на "Котка в шапка". Понякога съм толкова уморен, че подлютявам храната така, че никой не може да я яде. Но правя всичко това, понеже искам моите момичета да очакват техният баша активно да се включва в домашния живот.

article

Откритие № 3: "Момичешките" неща са само мит

Какво по-точно значи момичешко? По-малко момиче ли ще е дъщеря ти, ако за Хелоуин се облече като Спайдърмен (което и направи), вместо като принцеса? По-малко момиче ли ще е, ако поиска да играе футбол с момчетата, вместо да обуе балетни пантофки? Не на мене тия.

Това е все едно да кажеш, че пичът, който вдига 100 кила от лежанка, е повече мъж от онзи, който пее песнички на децата си преди лягане. Аз научих, че да си момиче ознавача да си това, което момичето поиска да бъде и никога не съм ограничавал дъщерите си в това отношение. Искам да показвам на дъщерите си с жени, успяващи в поприща, доминирани от мъже (високи длъжности в компании, спортна журналистика, съдебна практика, програмиране) така че да знаят, че е възможно да станат всичко, което пожелаят.

Открие №4: Да вдигаш шум е хубаво

И под шум имам предвид да излязат да крещят от покривите за това, което ги тревожи, без да се притесняват какво хейтърите и останалите клоуни ще си помислят или кажат.

В свят, в който жените още се борят за равноправие, искам дъщерите ми да говорят ясно във всекидневната, в класната стая или заседателната зала, за да бъдат чути. Забравете тези глупости, че ще гледат на тях като на прекалено амбициозни, стръвни, кучки за това, че имат мнение. Няма как да се нахраниш със затворена уста. 

IMG_1154

Откритие №5: Създаден съм, за да отгледам момичета в днешното общество

Нека сме честни – момичетата имат да се справят с купища предизвикателства днес. Напрежението да бъдат харесвани от околните, да правят секс, да имат съвършено тяло, гадни съученички, ранна бременност, изнасилване... сигурно пропускам нещо, но самото изреждане на такива неща ме потиска. Не мога да предпазя децата си от всички болести на обществото, но мога да ги отгледам уверени и умни (умни от четене на книги и емоционално умни), за да се развиват в този луд свят, който всички обитаваме.

Точно както се боря бащите да заемат мястото си на масата, когато става въпрос за родителство, така искам жените да сядат на масата, когато става въпрос за нещата, които ги засягат – и го искам не само за моите дъщери, но и за вашите.

Да, сигурно щях да съм също толкова щастлив, ако имах синове, вместо дъщери. Но във връзката на бащата с дъщерите има нещо толкова специално, че не може да се обясни, и не бих заменил тази връзка с нищо.

Източник: Nie-jenite.bg