Изследване показва, че Барак Обама се ползва с по-ниско одобрение от някои американски президенти от популярни сериали

Американците обичат повече своите измслени президенти от реалния си. Това показва изследване на "Ройтерс", проведено през месец март.

На въпрос дали одобряват настоящия президент на САЩ 54% от запитаните отговорили отрицателно, спрямо 46% с положителна оценка. За сравнение, ако беше в България, с този процент на одобрение/неодобрение Обама би се ползвал със славата на един от най-популярните политици.

Измислените президенти с по-висока подкрепа

Нещата обаче не седят по същия начин в САЩ, където политиците се ползват все още с доста по-голямо доверие. Особено ако са плод на нечие въображение, преобразило се в телевизионен сериал. Така например президентът Дейвид Палмър от антитерористичната драма "24", изигран от Денис Хайсберт, се ползва с 89% одобрение.

След него по одобрение се класира героят на Мартин Шийн от "Западното крило" - президента Джед Барлет, обичан от голяма част от демократите, включително и тези, които в момента работят в Белия дом. Барлет се ползва с 82% от подкрепата на американците.

Президента Лаура Рослин от научнофантастичната драма "Бойна звезда Галактика", в чиято роля се въплъти Мери Макдонъл има положителен рейтинг от 78%.

Виж още: 10-те най-магнетични злодеи от сериалите

Дори Франк Ъндърууд е по-популярен

Kevin-speysi-kato-fransis-andaruud

Дори героят на Кевин Спейси от политическия трилър "Къща от карти" изпреварва Обама в подкрепата. Безскрупулният Франк Ъндърууд, който бутна журналистка под метрото, печели 57% от подкрепата на феновете на сериала. Самият Барак Обама обяви, че "Къща от карти" е любимият му сериал, а самият той харесва Ъндърууд.

"Този образ свърши много неща", заяви Обама по време на среща с изпълнителния продуцент на компанията, създала сериала, "Нетфликс", и допълни, че му се иска нещата да бяха безмилостно ефикасни както в шоуто.

Източник: "Ройтерс"