Изисква се огромен талант, за да изиграеш лошия герой по запомнящ се начин

Обичаме сериалите. Все повече пари се влагат в телевизионни продукции и съответно качеството на многосерийните истории се покачва сериозно. Битките за рейтигни допълнително вдигат летвата и на нас ни остава да се наслаждаваме на качествена продукция.

В съвременните продукции, било то за голям или за телевизионен екран, понякога не протагонистът, а лошите герои носят силата на сериала или филма. Понякога именно на тези гадняри, манипулатори, убийци, мафиоти и т.н. дължим приятното прекарване и пълното потапяне в историята. Представяме такива 10 гениално изиграни отрицателни герои.

10. Инок "Нъки" Томпсън - "Престъпна империя"

Стив Бушеми е невероятен актьор и когато му се наложи да играе злодей, се справя брилянтно. В "Престъпна империя" той се въплътява в ролята на престъпния бос и корумпиран политик Инок "Нъки" Томпсън. Нъки е оцеляващ тип. Той знае да бъде винаги на точното място в точния момент. Сухият режим го превръща в ковчежник на тогавашния рай за комарджиите Атлантик Сити. На всичкото отгоре всички обичат Нъки, защото той има обаяние, а измамната му добронамереност се котира добре сред жителите. Обикновеният зрител обаче вижда истинското му лице, което всъщност провокира преди всичко страх, неприязън и солидно възхищение.

9. Михаил Михайлов-Милото - "Седем часа разлика"

Българските сериали също произведоха няколко добри като изпълнение злодеи (като че ли всъщност злодеите бяха единственото добро изпълнение в българските сериали) и на нас ни беше трудно да преценим кой точно да изберем. В крайна сметка се спряхме на Михаил Михалев-Милото от сериала на Би Ти Ви "Седем часа разлика" като най-провокативен и специфичен злодей. "Антагонистът, изигран от Калин Сърменов, беше достатъчно ярък, за да бъде запомнен. Дивата садистичност, поднесена с галантни обноски и усмивка, бликаща от лукавство, Милото буквално изнесе сериала на раменете си.

8. Ерик Картман - "Саутпарк"

Злодей над злодеите, Ерик Картман е 8-годишно пълничко момче от спокойния град в Колорадо Саут Парк. Макар и не точно. Картман е разглезен, циничен, безчувствен, садистичен, алчен, лицемерен, расист, социопат и манипулатор, поставящ желанията си над всичко. Допълнително с това малкият Ерик е роден лидер и безспорен любимец на феновете на сериала.

7. Клаус Майкълсън - "Дневниците на вампира" и "Първородните"

Джоузеф Морган играе висок, рус вампир с мъжествени черти, който говори с британски акцент. Едва ли е изненадващо, че девойките в тийн възръст го обожават. Въпреки това Клаус е манипулативен садист, склонен да наранява най-близките си. Всъщност като цяло склонен да наранява. Има мания за контрол и ще убие всеки, който му се изпречи по пътя към властта. Въпреки това, някъде много дълбоко (ама наистина много дълбоко), Клаус притежава нежна душевност.

6. Номер 6 - "Бойна звезда Галактика"

Номер 6 не е всъщност типичен отрицателен герой. Героинята на Триша Хелфър е великолепно изглеждащ робот, който се бори за унищожението на човечеството, поне в началото това прави. Тя успява да омае човешкият учен Гай Балтар и в резултат на това се стига до внезапен ядрен удар по всички колонии. Балтар успява да се спаси от нападението и да се присъедини на борда на Бойна звезда Галактика. Там той е измъчван от халюцинацията за Номер 6, с която провежда дълги философски беседи. Самата Номер 6 освен целия си сексапил, притежава дълбока душевност, религиозност и склонност да гледа предимно общата картина, забравяйки, за конкретните жертви. Триша Хелфър се справя блестящо с ролята и успява да направи образа запомнящ се.

5. Джей Ар Юинг - "Далас"

Семейната драма от края на 70-те години на миналия век, която издържа на екран цели 14 сезона, дължи до голяма степен успеха си на гениалния злодей Джей Ар. Битките с добрия му брат Боби за бъдещето на семейната петролна фирма и семейното ранчо заковават милиони зрители пред телевизорите. Наскоро TNT поднови сериала със следващото поколение герои, но героят на Лари Хагман продължава да бъде основният антагонист.

4. Родриго Борджия - "Борджиите"

Джеръми Айрънс е актьор, който може да превърне всяка роля в шедьовър, а ролята на Родриго Борджия - папа Александър VI е катo открито поле, на което Айрънс може да показва таланта си да играе отрицателни герои. Родриго Борджия като цяло е един от най-отрицателните герои в човешката история. "Светият отец" не се посвенявал да убива всеки, който се изпречи на пътя на плановете му. Злите клюки говорят, че дори имал интимна връзка с дъщеря си. В сериала Джеръми Айрънс показва с пълна сила мерзостта на папа Александър VI, манията му за контрол, склонността да манипулира, подкупва или премахва всеки около себе си в името на заветната цел - повече власт.

3. Джофри Баратеон - "Игра на тронове"

Джак Глийсън успява да направи толкова силно изпълнение, че да направи героя си един от най-мразените злодеи в историята на сериалите въобще. Джофри прилича на Ерик Картман, с няколко малки разлики. Забавността я няма. Садизмът е далеч по-действен. Джофри е страхливец и женчо и въобще не става за лидер. Омразата на феновете на сериала беше толкова силна, че убийството му предизвика бурна вълна от коментари в "Туитър". Великолепното изпълнение на ролята обаче е изтощило младия Глийсън и той се отказва от по-нататъшната си кариера на актьор.

2. Тиодор „Ти Баг“ Багуел - "Бягство от затвора"

Робърт Кнепър сякаш е роден да играе злодеи. Всяка една от ролите му предизвиква в равни дози възхищение и отвращение. Героят му в "Бягство от затвора" Ти Баг е манипулативен, агресивен социопат, който е готов на всичко само и само да оцелее.

1. Франк Ъндърууд - "Къща от карти"

Кевин Спейси е един от най-гениалните актьори, които Холивуд познава. Той съвършено се превъплъщава в ролята на злодей и антагонистите, изиграни от него остават в историята. Достатъчно е да си спомним за Джон Доу от "Седем" и за Кайзер Созе от "Обичайните заподозрени". Ролята му на безскрупулния американски конгресмен Франк Ъндърууд в "Къща от карти" не отстъпва по нищо. Франк Ъндърууд мачка, той постига всичко, което поиска, без да се интересува от това на каква цена е постигнато. Важното е той да постигне своето. Самата актьорска игра, както и решението за малките монолози, които Ъндърууд произнася пред зрителите, правят този образ един от най-гениалните герои, излизали на екран.