От нажежено желязо до канибализъм - методите за лечение на различни болести, които могат да ви шокират

В днешно време медицината е постигнала сериозни висини и макар да има още много болести да бъдат преборени, сме много по-напред, отколкото преди 100 години. 

Чудесата на медицината обаче идват след много опити и не малко грешки. Някои от успешните лечения, които медиците са прилагали в миналото, днес могат да ни се видят жестоки и нечовешки. 

Ето седем такива медицински прийома, които днес възприемаме като брутални:

1. Лек срещу заекване

През XIX век германски хирург Йохан Фридрих Дийфенбах лансирал теорията, че операция с името хемиглосектомия - премахване на парче от езика. След редица неуспешни опити обаче (и смъртта на пациенти в резултат на инфекция и загуба на кръв), хирурзите се отказали да коригират говорните дефекти по този начин. 

В днешно време хемиглосектомията все още се ползва, но за премахване на рак на устната кухина. 

2. Лечение на хемороиди 

През средновековието хемороидите се смятали за наказание спрямо онези, които не се молели достатъчно. Лечението им подобава на отношението - като мъчение за неверниците. Докторите нагрявали до червено желязен кол, който след това бил вкарван в ректума на болния. 

Виж още: Лабораторията за страх на д-р Уотсън

3. Детска кашлица

През 1912 г. фармацефтичната компания Байер започнала да рекламира нов лек за кашлицата при децата - хероин. След няколко години, на фона на изключително голямо търсене на "магическото средство срещу кашлица", се разбрало за силно пристрастяващия ефект на хероина, а правителството на САЩ разпоредило той да се дава само срещу рецепта. След още няколко години хероинът бил забранен като цяло. 

4. Избелване на зъбите

В дневен Рим когато някой искал да избели зъбите си, използвал урина, оставена за известно време. По едно време методът станал дотолкова популярен, че властите дори наложили данък върху урината. Съдържанието на амоняк в нея действително помагало за почистването на зъбите и косата, но след време римляните осъзнали, че това е всъщност доста нездравословно. 

5. Кръвопускане

Хората от древните векове и средновековието вярвали, че болестите се разпростират в организма ни през кръвта. Много лекари вярвали, че в човешкото тяло се съдържат четири основни течности - жълта жлъчка, черна жлъчка, слуз и кръв. За да е здрав човек, тези течности трябва да се държат в баланс. Затова когато човек се разболеел, те установявали баланса между течностите чрез кръвопускане. Така пациентът се озовавал с разрязана вена или налепен с пиявици по тялото. В крайна сметка учените стигнали до извода, че кръвопускането повече вреди на хората, отколкото да им помага. Днес този метод се използва изключително рядко и то само за специфични заболявания.

Виж още: 4 трика, които ще ни помогнат да преодолеем страха

6. Вавилонски черепен лек

Според древните жители на Вавилон повечето болести са причинени от демони, обсебили тялото на болния, като наказание за греховете му. Тогавашните лечители обаче били повече свещеници, отколкото лекари и често предписвали странни методи за лечение. Така например треперене на зъбите означавало, че дух на починал роднина се опитва да се свърже с теб. Лекът за това бил да се спи една седмица с човешки череп в леглото. За повече ефект болният трябвало да целува или облизва черепа. 

7. Канибалският метод

Използван на няколко различни места по света през различни исторически моменти, канибализмът е един от най-странните методи за лечение. Идеята, че чрез консумация на човешки останки, придобиваш силата на загиналия, е заложена в много култури, но в няколко се използва като лек. Например в Древен Рим например вярвали кръвта на гладиаторите, загинали на арената, е лек срещу епилепсия. През XII век пък много аптекари използвали прах от мумии, а през XVII век крал Чарлз II пиел смес от смлян на прах човешки череп и алкохол, което трябвало да го ободрява.