Човешкото въображение е раждало същества, с които не би ви се искало да се срещнете, прибирайки се късно няокя вечер...

Потръпвали ли сте от Годзила, Кинг-Конг, лорд Волдемор, безчетните вампири, живи мъртъвци и мъжкия персонаж от "Петдесет нюанса сиво"?

Оказва се, че човечеството е родило далеч по-страховити чудовища от тези, които холивудската машина за хитове генерира.

Митологията трепери от митични зверове, измислени от въображението на хората в тъмните времена отпреди интернет и жълтата преса.

Част от тези създания са вдъхновени от реално съществували животни, за което свидетелстват намерени останки, други са израз на потайните страхове на хората.

Ето една кратка разходка из тъмните страни на човешкото въображение.

Kovarna zhena

Соукоянт
В митологията на карибските народи това е дух, който денем прилича на немощна старица, а нощем сваля кожата си, прибира я в съд, пълен със специален разтвор. После се превръща в огнено кълбо и започва да търси жертви. Соукоянт пие кръв от жертвите си и се превръща в демон със свърхестествена сила.
Подобно на европейските вампири, жертвите на соукоянт на свой ред се превръщат в чудовища. За да се убие, трябва в разтвора, в който крие кожата си, да се сипе сол. На разсъмване чудовището ще умре, понеже не може да се върне в кожата си.

Kelpi

Келпи
Келпи е воден дух, който обитава реките и езерата в Шотландия. Келпи най-често се появява във вид на кон, но може да приеме и човешки облик. Често подмамва хората, като ги кара да се качат на гърба му, а после ги дави във водата и ги яде. Разказите за зловещия воден кон служели да плашат и предупреждават децата да стоят далече от водата, а също и карали жените да избягват общуване с красиви непознати мъже.

Bazilisk

Базилиск
Базилискът най-често се описва като гигантска змия (спомнете си аватара на черния лорд Волдемор), понякога обаче се среща като гигантски петел със змийска опашка. Той може да убива птиците с огнено дихание, хората - с поглед, а другите животни - с шпорите си. Според легендите базилискът се излюпва от змийско или жабешко яйце, което е било мътено от петел. Думата "базилиск" идва от гръцки и означава малък цар, затова понякога го наричат царя на змиите. През средновековието базилиските били държани отговорни за избухването на епидемии и за загадъчните, неразкрити убийства.

Asmodey
Ето кой е отговорен за извратените ви сексуални желания

Асмодей
Асмодей е демон на похотта, за когото знаем от книгата на Товит (неканонична книга в 14 глави). Асмодей имал зъб на жена на име Сара и убивал съпрузите й, тя пък нещо не схващала посланието и се женила цели седем пъти. В Талмуда Асмодей е упоменат като цар на демоните, който праща цар Соломон в изгнание. Според някои фолклористи Асмодей е син на Адам и Лилит - първата жена, която е не по-малко страшен демон впрочем (тя убива пеленачета). Според легендите Асмодей отговаря за извратените сексуални желания на хората.

Zhenata payak kade bez neya
По отношение на странните същества японският фолклор има какво да предложи

Йорогумо
Японската митология като цяло бъка от странни и зловещи създания. Йорогумо, или блудницата, е жена-паяк, а легендата за нея възниква в периода Едо. Смята се, че когато паякът достигне 400 години, придобива магическа сила. В повечето легенди той се превръща в красавица, която съблазнява мъжете, замъква ги в леговището си, където ги оплита в паяжината си, а после ги изяжда.

Chernata anis
Нещо средно между чудовището на "Айрън Мейдън" и баба Яга

Черната Анис
В Англия понеделникът от великденските празници е известен като денят на черната Анис - вещица, която отвличала деца и агнета. Излишно е да казваме, че средновековните английски родители плашели за щяло и нещяло рожбите си с черната Анис. С времето тя добила синя кожа и метални рога и нокти. Когато хванела детенце, тя го ядяла, деряла кожата му и я носела като пояс около кръста си. Бррррр...

Istinska ili fabrikuvana snimka

Набау
През 2009 г. на две снимки, правени от изследователи в Борнео, била забелязана 30-метрова змия. Естесвено до ден-днешен се водят спорове доколко достоверни са фотографиите и какво точно се вижда на тях. Местните обаче смятат, че това е Набау - древно драконоподобно чудовище от индонезийския фолклор.

Dulahan

Дулахан
Той е нещо като ирландски братовчед на конника без глава и страховитият ездач от "Слийпи Холоу". Ирландският дулахан идва да прибере душите на тези, които умират. Спира с коня си пред този, на когото предстои да умре, и го вика по име. Не е възможно да се скриеш от това създание. Пред него всички заключени врати магически се отключват, а препятствията се отстраняват. Хората, които са наоколо, но за които Дулахан все още не е дошъл, не трябва да го гледат как галопира с коня си. Ако той забележи, че го гледат, ще ги замери с пръски кръв или ще ги удари с камшика си. Това може да ги убие, макар че той по принцип не е идвал за тях.

Сега е моментът да се пресегнете за бутилката ирландско уиски - друго няма да ви предпази.

Dzhudzhentsa

Червените шапки
Да не ви подвежда невинното им име. Това са злобни духове, които обитават разрушени къщи в Англия и Шотландия и убиват заблудените пътници. С кръвта на жертвите си те боядисват шапките си. Налага им се да убиват често, понеже ако кръвта по шапките им засъхне, ще умрат.

Най-често ги изобразяват като злобни старчета с червени очи, остри нокти и зъби, надарени със свърхестествена бързина. Единственият начин да се предпазите от тях е да произнесете високо цитат от Библията.

Източник: културология.ру