Как успешно да се сблъскаме със страховете си и да ги преодолеем

Всеки човек има своите страхове - неща, от които се плаши, и, с които не иска да се сблъсква. Рано или късно обаче тези страхове започват да пречат. Затова е и толкова важно как да се справяме с тях, как да ги побеждаваме. 

От MSN Living предлагат четири полезни съвета, които ще ни помогнат да надмогнем усещането на страх:

Дишайте дълбоко

Поемете дълбоко въздух от стомаха. Това е т.нар. диафрагменото дишане, което неизменно помага в състояние на паника или нервност. Поетият въздух ще ороси мозъка ви, ще забави пулса ви и ще ви помогне да се успокоите. Освен това предизвиква оросяване на мускулите и ги зарежда със сила за предстоящата ситуация.

Вдишайте въздух дълбоко, задръжте го в себе си четири секунди и след това го издишайте бавно. Продължете да го правите няколко минути. 

Раздвижете се

Стресът се наслагва в цялото ни тяло, включително в мускулите. Един от най-добрите начини да се отървем от неприятното чувство е като натоварим малко мускулите си. Последователното напрягане и отпускане на дадени групи мускули в тялото ще отпусне определено количество енергия, с което ще се почувствате освежени. 

Започнете с краката, след това преминете към други мускули, завършвайки с движение и отпускане на очите. Когато отпускаме мускулите си, освобождаваме мозъка си от състоянието на скованост, в което го е подчинил страхът.

Кажете на глас това, което ви кара да се страхувате в момента

Изказани на глас някои страхове звучат нелепо. Чрез изричането им, погледнете на тях от друг ъгъл, а мозъкът ви ще успее да ги обработи като обективна информация, а не като ирационален страх. Така може да се успокоите и да го преглътнете.

Погледнете на нещата от друга гледна точка

Можете да поставите в друга рамка всичко, което ви се случва, плаши и изнервя. Помислете за обстоятелствата не като за източник на страх, а като за нова възможност. Познанството, от което се притеснявате, може да бъде източник на ново полезно партньорство, нова връзка, прогрес. Вие самите го знаете.

Източник: MSN Living