От днес властта минава от политиците във Вашингтон в ръцете на народа, заяви след клетвата си 45-ият държавен глава на САЩ и обеща Америка да е на първо място. Някои обаче видяха в думите му прилика с един от враговете на Батман...

Ако вали, всички ще осъзнаят, че косата ми е истинска, коментира Доналд Тръмп часове преди встъпването си в длъжност като 45-ия президент на САЩ, когато произнесе импровизирана реч на благодарствената галавечеря за дарителите на кампанията си.

Виж още: Кои изпълнители все пак подкрепят Тръмп на церемонията по встъпването му в длъжност

Дъждът наистина заваля - точно след клетвата му, в началото на неговата първа програмна реч като държавен глава на стъпалата пред сградата на Конгреса. Но не беше проливен и не успя да го измокри дотам, че да развали емблематичната му прическа. (Фризьори, работили с него, твърдят, че тя устоява благодарение на значително количество лак за коса).

На церемонията във Вашингтон присъстваха четирима бивши държавни глави: напусналия току-що Белия дом Барак Обама, Бил Клинтън със съпругата си Хилари, изгубила президентския вот през ноември, Джордж У. Буш, чийто баща Буш-старши не успя да присъства, тъй като е в болница с пневмония, и най-старият измежду тях - 92-годишният Джими Картър, управлявал през 1977-81 г.

Виж още: 15 избрани цитата от Барак Обама

На подиума Тръмп беше заобиколен от своите дъщери, и двете в бяло, двамата си големи синове, които поемат бизнеса му, и най-малкия, Барън (10), оставащ засега в Ню Йорк, за да довърши учебната година.

Майка му, първата дама Мелания Тръмп, демонстрира усета си за стил с небесносин ансамбъл от кашмир (рокля плюс болеро) от "Ралф Лорън" - модната къща, която беше предпочела и в победната изборна нощ. С кадифени ръкавици до лактите в същия оттенък, тоалетът й напомни костюма "Олег Касини", носен на същата церемония през 1961 г. от модната икона Джаки Кенеди.

Jacqueline Kennedy on #Inauguration Day in 1961 and @MELANIATRUMP today in 2017. pic.twitter.com/JmxG7wJD9i

— TODAY (@TODAYshow) 20 януари 2017 г.

Предлагаме ви пълния текст на 15-минутното президентско слово, в което може да потърсите паралели и с речта на новоизбрания български президент Румен Радев пред Народното събрание ден по-рано.

"Венити феър" коментира, че тонът е бил прекалено мрачен, шокирал е политическите среди във Вашингтон и е бил насочен предимно към симпатизантите на Тръмп. Европейската преса поставя по първите си страници вдигнатия юмрук на финала, а "Дейли мирър" го тълкува като "война срещу целия свят".

Някои дори съзряха прилика с думите на злодея Бейн, противника на Батман в "Черният рицар: Възраждане" (2012), който в една сцена заявява: "Вземаме си обратно Готъм от корумпираните! От богатите! От потисниците на поколения, които са ви държали в покорство с митове за възможностите - и го даваме обратно на вас, народа."

След като миналата година Мелания Тръмп плагиатства от Мишел Обама, а сега Тръмп цитира Бейн, очакваме през 2018 г. Майк Пенс (новият вицепрезидент, който би станал президент при евентуален импийчмънт - бел.ред.) да открадне от речта на сенатор Палпатайн, който в "Междузвездни войни, Епизод III: Отмъщението на ситите" се възцари начело на Галактическата империя, гласи един от шеговитите коментари в "Туитър".

Ето и пълната стенограма от речта на Тръмп:

Върховен съдия Робърс, президент Картър, президент Клинтън, президент Буш, президент Обама, мои сънародници и граждани на света, благодаря ви.

Ние, гражданите на Америка, се обединяваме в едно велико национално начинание - да изградим отново страната си и да възстановим добрите перспективи за всички наши граждани.

Заедно, ние ще определим курса на Америка и света за години напред. Ще се изправим пред предизвикателства, ще срещнем трудности, но ще свършим своята работа.

На всеки четири години ние се събираме на тези стъпала, за да осъществим методично и мирно предаването на властта - и сме благодарни на президента Обама и първата дама Мишел Обама за тяхната любезна подкрепа в преходния период. Те бяха великолепни! Благодаря ви.

Днешната церемония обаче има много специално значение, защото днес ние не просто предаваме властта от едно правителство към друго или от една партия към друга, но и предаваме властта от Вашингтон, окръг Колумбия, обратно към вас, народа.

Твърде дълго една малка група в столицата на нашата страна жънеше привилегиите на управлението, докато народът понасяше цената. Вашингтон процъфтя, но народът не споделяше това богатство. Политиците просперираха, но работните места напускаха страната и фабриките затваряха.

Политическият елит защитаваше самия себе си, но не и гражданите на нашата страна. Техните победи не бяха ваши победи. Техният триумф не беше и ваш триумф. И докато те празнуваха в столицата на нашата страна, семействата в недоимък из цялата ни страна имаха малко поводи за празник.

Всичко това се променя оттук и отсега, защото този миг е вашият миг, той принадлежи на вас.

Той принадлежи на всички, събрани тук днес, и всички, които ни гледат из цяла Америка.

Това е вашият ден.

Това е вашето тържество.

И Съединените американски щати са вашата страна.

Това, което всъщност има значение, е не коя партия контролира нашето правителство, а дали нашето правителство се контролира от народа.

20 януари 2017 г. ще се запомни като деня, когато народът отново става управник на тази държава.

Забравените мъже и жени на нашата страна вече няма да бъдат забравени. Всеки сега се вслушва във вас. Вие дойдохте, десетки милиони, за да станете част от историческо движение с мащаби, каквито светът не е виждал никога преди.

В центъра на това движение е ключовото убеждение, че една нация съществува, за да служи на своите граждани. Американците искат страхотни училища за децата си, безопасни квартали за своите семейства и хубави работни места за себе си.

Това са справедливи и разумни нужди на добродетелни хора в едно добродетелно общество.

Но за твърде много от нашите граждани действителността е различна.

Майки и деца са хванати в капана на бедността в центъра на големите градове, ръждясали фабрики са разпръснати като надгробни паметници из пейзажа на страната ни.

Образователната система е залята от финансиране, но оставя нашите млади и красиви учащи лишени от всякакво знание.

А престъпността, бандите и наркотиците, които са откраднали живота на твърде много хора и са ограбили от страната ни толкова много нереализиран потенциал? Тази американска касапница спира - точно тук и сега.

Ние сме една нация и тяхната болка е и наша болка.

Техните мечти са наши мечти, а успехът им ще бъде и наш успех. Ние споделяме едно сърце, един дом и една славна съдба.

Президенската клетва, която полагам днес, е клетва за вярност към всички американци.

В продължение на много десетилетия ние сме обогатявали чуждата индустрия за сметка на американската индустрия, субсидирали сме армиите на други държави, като същевременно сме позволявали, за жалост, нашите военни да търпят лишения.

Защитавали сме границите на други държави, докато сме отказвали да защитим своята собствена. И сме похарчили трилиони долари отвъд Океана, а инфраструктурата на Америка е изпаднала до състояние на неизправност и упадък.

Направихме други държави богати, докато богатството, силата и самочувствието на нашата страна изчезваха над хоризонта.

Една по една фабриките спускаха кепенци и напускаха нашите брегове, без дори едничка мисъл за милионите американски работници, които оставаха след тях. Богатството на нашата средна класа беше изтръгнато от домовете им и след това преразпределено по целия свят.

Но това е миналото. И сега ни очаква само бъдещето.

Ние, събраните тук днес, издаваме нов указ, който трябва да бъде чут във всеки голям град, във всеки чуждестранен капитал и във всяка сграда на властта. От този ден нататък страната ни ще се управлява с нова визия. От този ден нататък на първо място ще е само Америка, на първо място - Америка.

Всяко решение относно търговията, данъците, имиграцията, външните работи ще се взима с цел да облагодетелства американските работници и американските семейства. Трябва да защитим своите граници от грабежа на други държави, които произвеждат нашите продукти, крадат нашите фирми и унищожават нашите работни места.

Протекционизмът ще доведе до значително благоденствие и мощ. Аз ще се боря за вас с всяко издихание на тялото ми и никога няма да ви предам.

Америка ще започне отново да печели, да печели както никога преди.

Ние ще си върнем работните места. Ще си върнем границите. Ще си върнем богатството. И ще си върнем мечтите.

Ще изградим нови пътища и магистрали, мостове и летища, тунели и  железопътни линии из цяла нашата прекрасна държава. Хората, които са на социални помощи, ще се върнат на работа, за да изградят отново страната ни с американски ръце и американски труд.

Ще следваме две прости правила; купувай американското и наемай американци.

Ще се стремим към приятелството и добрата воля на народите на света, но ще го правим с разбирането, че всички народи имат право да поставят собствените си интереси на първо място. Ние не се стремим да наложим своя начин на живот на никого, а по-скоро да блеснем като пример за подражание. Ние ще блестим за всички, за да ни следват.

Ще подсилим старите съюзи, ще сформираме нови и ще обединим цивилизования свят срещу радикалния ислямски тероризъм, който ще изкореним от лицето на Земята.

Здравата основа на нашата политика ще бъде абсолютната преданост към Съединените американски щати, а чрез своята лоялност към страната си ще преоткрием своята лоялност и един към друг. Когато отворите сърцето си за патриотизма, няма място за предразсъдъци.

Библията ни учи колко е хубаво и приятно, когато Божиите чеда живеят заедно в единство. Трябва да говорим открито, да обсъждаме честно своите разногласия, но винаги да се стремим към солидарност. Когато Америка е обединена, Америка е тотално неудържима.

Не трябва да има страх. Ние сме защитени и винаги ще бъдем защитени. Ще ни защитават великите мъже и жени от нашата армия и правоохранителните органи. И най-важното - ще ни защитава Бог.

И накрая - трябва да мислим мащабно и да мечтаем дори още по-мащабно. В Америка си даваме сметка, че една нация живее само тогава, когато има стремежи. Повече няма да търпим политици, които само приказват и не предприемат нищо, постоянно се оплакват, но никога не се правят каквото и да било по въпроса.

Времето за празни приказки свърши. Сега идва часът да се действа.

Не позволявайте на никого да ви казва, че това не може да се направи. Никое предизвикателство не може да се опре на мъжеството, борбеността и духа на Америка. Ние няма да се провалим. Страната ни ще се развива и просперира отново.

Застанали сме при старта на ново хилядолетие, готови да отключим тайните на Космоса, да освободим света от страданията на болестите и да овладеем енергиите, индустриите и технологиите на бъдещето.

Новият прилив на национална гордост ще ни послужи като стимул, ще ни постави по-високи цели и ще ни помири в разделението. Време е да си припомним старата мъдрост, която нашите войници никога няма да забравят - че независимо дали сме черни, кафяви или бели, всички кървим с една и съща червена кръв на патриоти.

Всички ние се ползваме от едни и същи славни свободи и всички ние отдаваме чест на едно и също велико американско знаме.

И независимо едно дете е родено в урбанизирания Детройт или във ветровитите равнини на Небраска, те поглеждат към едно и също нощно небе, изпълват сърцата си с едни и същи мечти и са получили глътката си живот от един и същ всемогъщ Създател.

Така че нека всички американци, във всеки град, наблизо и далеч, малки и големи, от планина до планина, от едното крайбрежие до другото - чуйте тези думи: Вие никога повече няма да бъдете пренебрегвани. Вашият глас, вашите надежди и вашите мечти ще предопределят нашата американска съдба. А вашата смелост, доброта и любов ще ни напътстват завинаги.

Заедно ще направим Америка отново силна, ще направим Америка отново богата, ще направим Америка отново горда, ще направим Америка отново безопасна.

И да, заедно ще направим Америка отново велика.

Благодаря.

Бог да ви благослови.

И Бог да благослови Америка.