Липсват известни имена сред подкрепящите Тръмп, а звездите от музиката и киното масово бойкотират церемонията

Очертава се доста самотно встъпване в президентската длъжност за Доналд Тръмп поне откъм знаменитости. Бойкотът срещу неговата победа на президентските избори от страна на големите имена в шоубизнеса заплашва да лиши Тръмп от каквато и да е звездна компания при влизането му в Белия дом, предаде АФП.

Още от церемонията по връчването на наградите "Златен глобус" стана ясно, че Холивуд не питае топли чувства към новоизбрания президент. Към момента липсата на най-големите звезди на Холивуд е ясна, но дори някои от изпълнителите, които бяха потвърдили участието си, впоследствие се отказаха. Такъв пример е звездата на Бродуей Дженифър Холидей, която след протести на свои фенове съобщи, че няма да се включи. Същото стана и с групата B-Street Band, която изпълнява кавъри на хитове на Брус Спрингстийн. Като причина за оттеглянето си посочват уважението и благодарността към Спрингстийн, който е яростен критик на новия президент.

Виж още: 100 холивудски знаменитости с кампания срещу Доналд Тръмп

Самият Тръмп признава, че мнозинството от знаменитостите подкрепят съперничката му в изборите Хилари Клинтън, но през декември той все пак твърдеше, че известните личности се надпреварват за местата на многобройните балове и празнични прояви.

За сметка на това едни от най-големите имена в музиката и киното като Кейти Пери, Шер или Скарлет Йохансон се очаква да дойдат във Вашингтон в идните дни, но за да вземат участие в голямо протестно Шествие на жените, планирано за събота.

След като не успя да привлече звезди, в последните дни Тръмп направи всичко възможно да омаловажи значението им, уверявайки, че специалният ден ще бъде "много, много елегантен", с участието на "страхотни таланти".

Реално единствената група, съгласила се да свири на празничния концерт, е 3 Doors Down

Виж още: Защо музикантите подкрепят Обама

Ето кои изпълнители ще вземат участие в празничните прояви: 

3 Doors Down
Тоби Кийт
Крисет Мишел
Лий Грийнуд
Джаки Еванко
Big & Rich
Тони Орландо
The Rockettes 
The Mormon Taberacke Choir 
The Piano Guys
Сам Мур
Тим Ръшлоу
The Frontman of Country 
Травис Грийн
DJ Ravidrums
The Talladega College Tornado Marching Band

Организаторът на церемонията Том Барак дори намекна, че тя може да мине и без звезди, след като там ще бъде "най-голямата знаменитост в света". 

Екипът на Тръмп призна, че се е обърнал към звезди като британеца Елтън Джон, италианския тенор Андреа Бочели и кънтри легендата Гарт Брукс, но всички те са отказали.

Виж още: 10 акцента от първата пресконференция на новоизбрания президент на САЩ

Все пак ще има участие от страна на шоубизнеса. Потвърдили, че ще присъстват на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент, са кънтри певецът Тоби Кийт, изпълнител на силно патриотични балади, 16-годишното сопрано Джаки Еванко, кънтри певецът Лий Грийнуд, както и известната дамска танцова трупа Rockettes. Единственото голямо име, което все още може да се добави, са "Бийч бойс", макар участието им да изглежда все по-малко вероятно.

Експертът по музика и политика в Университета на Уисконсин Ерик Каспър отбелязва, че този почти пълен бойкот на шоубизнеса свидетелства както за това, че страната е много поляризирана, така и за непопулярността на новия президент.

Виж още: Доналд Тръмп като филмов и тв герой (видео)

Политически бойкот

Освен звездите, над 50 американски конгресмени от Демократическата партия се очаква да бойкотират церемонията. 

Много от конгресмените обясняват решението си поведението на Тръмп при спора му с конгресмена Джон Луис, известен с всеотдайността си при отстояване на гражданските права. В очите на много американци Луис е герой.

Той нарече Тръмп "нелегитимен президент" заради намесата на Русия в президентските избори, целяща да подпомогне избирането му.

В отговор новият стопанин на Белия дом излезе с груб коментар в "Туитър" по отношение на Луис.

Много конгресмени определиха поведението на Тръмп като неуважение. Конгресменът от Минесота Кейт Елисън го обвини, че провежда политика на разединение и омраза.

Източник: АФП, Би Би Си