Новият президент на САЩ се е изявявал на екрана в ролята на водещ от тв риалити или като себе си в холивудски продукции, както и като анимационен персонаж - но напоследък среща сериозна конкуренция от имитатора си Алек Болдуин

Освен с епитети като "олигофрен", противниците на Доналд Тръмп се опитваха да омаловажат кариерата му дотук, наричайки го "клоун", "шут", "шоумен"... макар че САЩ вече са имали актьор за президент, при това доста популярен и успешен.

Видео: Роналд Рейгън и Нанси - актьорската двойка в Белия дом

Преди да изкара два мандата в Белия дом (1981-89), републиканецът Роналд Рейгън беше натрупал политически и организационен опит като губернатор на Калифорния, а преди това - като профсъюзен лидер в Холивуд. Тhe Donald обаче има стаж предимно в бизнеса - и шоубизнеса, изтъкват опонентите му.

Новият президент на САЩ действително има изяви в киното и телевизията, но обикновено е играл самия себе си. Излизал е дори на WWE ринга за "битка на милиардерите" в "Кечмания"!

Върхът на екранната му кариера е телевизионното риалити "Стажантът", излъчвано от 2004 г. насам, с което е номиниран двукратно за наградата "Еми" (и където го наследи Арнолд Шварценегер). Именно оттам е емблематичната му фраза "Уволнен си!" - която след избирането му за президент американските медии перифразираха на "Назначен си!"...

Доналд Тръмп с Чубака (вляво) и Дарт Вейдър в специален епизод на "Стажантът" по случай излизането на филма "Междузвездни войни: Епизод III - Отмъщението на ситите" на DVD, 10 ноември 2005 г. Снимка: Virginia Sherwood / NBC Universal

Иначе първата му роля като гост-звезда на големия екран е филмът на Джон Дерек от 1989 г. "Духовете не го правят" (Ghosts Can't Do It) редом с Антъни Куин и съпругата на режисьора Бо Дерек. Криминалната комедия му носи номинация за антинаградата "Златната малинка" в категорията за най-лош дебют, както и статуетката за най-слаб поддържащ актьор.

Виж още: Технологичните милиардери като кинозвезди (видео)

Сред епизодичните му появи са още "Сам вкъщи 2: Изгубен в Ню Йорк", комедиите с Упи Голдбърг "Еди" и The Associate, "Знаменитости" на Уди Алън, "Студио 54", "Зулендър" плюс сериалите "Принцът от Бел Еър", "Семейство Джеферсън", "Сексът и градът", "Шеметен град", "Гувернантката", "Монк", "Сабрина - младата вещица".

В хода на кандидатпрезидентската си кампания Тръмп беше направен и на анимационен герой в "Семейство Симпсън". В епизод от 27-ия сезон той и Хилари Клинтън биват събудени в 3 ч. през нощта, а Хоумър се отказва да гласува за него, защото Мардж е против.

След като Доналд се кандидатира за Белия дом, създателите на анимационния ситком посветиха на това събитие късометражен филм, озаглавен Trumptastic Voyage, в който Хоумър преживява фантастично пътешествие в... косата на бъдещия президент.

Впрочем сериалът, който се излъчва от 1989 г., прогнозира мандат на Тръмп в Белия дом още през 2000-та, когато той също обмисляше да се кандидатира.

Във футуристичния епизод Bart to the Future (сезон 11) действието се пренася в далечното бъдеще, поне три десетилетия по-късно. Тогава 8-годишната днес Лиса Симпсън е навършила 35, става първата жена държавен глава и трябва да спасява икономиката на страната, оставена във фалит от предшественика й - Доналд Тръмп. Причината: похарчени са прекалено много пари за бъдещето на нацията...

А за различни комедийни скечове в The Donald са се превъплъщавали някои от най-големите холивудски звезди: Алек Болдуин, Мерил Стрийп, Джони Деп.

В сатиричното Saturday Night Live имат повече от един негов имитатор, а точно година преди да триумфира в изборите той беше гост-водещ на шоуто заедно с тогавашните си екранни двойници Тарън Килам и Даръл Хамънд, влизал преди и в ролята на Бил Клинтън. 

"Те са страхотни, въпреки че нямат моя талант, парите ми и особено красивата ми външност. Но се справят не зле и ще се забавляваме много", коментира Доналд преди участието си.

Най-нашумелият му имитатор напоследък обаче е Алек Болдуин, който - заедно с колегата си Марк Руфало и режисьора Майкъл Мур - е сред най-известните участници в организирания довечера митинг против Тръмп в Ню Йорк.

58-годишният актьор го играеше в кулминацията на кампанията редом с носителката на "Еми" Кейт Маккинън ("Ловци на духове") като Хилари Клинтън.

Първоначално звездата от сериала "Рокфелер плаца 30" обяви, че няма да се завърне в тази роля след вота, но после продължи с пародиите - макар че брат му Стивън е сред привържениците на новия президент.

Алек дори намекна, че може да пренесе изпълнението си и на театралната сцена. А относно стратегията си за изграждане на образа обясни: "Използваме определения като "фантастично", "невероятно", "страхотно"... Обикновено той не се задълбочава, не е конкретен и очевидно не е голям мислител. Демонстрира това всеки път. Всъщност е направо мъчително за гледане."

Ключът към успешната имитация на Тръмп според него е в повдигането на едната вежда и докарването на характерния за него акцент и диалект.

Самият Тръмп коментира: "Не съм чак толкова гаден" - и след всеки скеч реагира с остра критика в "Туитър".