Подкрепа за Радев в неделя се очаква да изразяват 49,6%, за Цачева - 39,1%, а за "Не подкрепям никого" - 11,3%

Кандидат-президентът, подкрепен от БСП - ген. Румен Радев, води срещу опонента си от ГЕРБ Цецка Цачева с повече от 10% няколко дни преди балотажа за избор на нов държавен глава. Това сочат данни от проучване на NOVA ALPHA INDEX, проведено по поръчка на Нова телевизия в сряда и четвъртък. В него са участвали 1100 гласоподаватели, анкетирани по домовете им.

Приблизително 3,6 млн. души или 52,6% на база официални списъци се очаква да гласуват във втория тур на президентските избори. Почти всеки пети от симпатизантите на кандидатите, които не успяха да се класират за балотажа ще се въздържи да гласува, но като цяло се очертава висока за втори тур на президентски избори активност.

Сред твърдо решилите да гласуват подкрепа за Радев за втория тур изразяват 49,6% от респондентите. За Цачева възнамеряват да гласуват 39,1%. Общо 11,3% смятат да изберат квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината, като е възможно част от тях все пак да дадат гласа си за някои от двамата кандидати на балотажа.

Преливания на гласовете

25% от хората казват, че ще вземат решение за вота си в оставащите дни до балотажа. 

Около 90% от гласувалите за Пламен Орешарски на първия тур, сега ще пуснат бюлетина за ген. Радев. Така ще постъпят и 80 на сто от симпатизантите на Ивайло Калфин и по 40% от тези на Красимир Каракачанов и Веселин Марешки.

В актива на Цачева ще влязат 56% от гласовете за ТрайчоТрайков и по 25% от Каракачанов и Марешки.

Двамата претенденти привличат допълнителна електорална подкрепа по силата на различни аргументи. В съотношение 3:2 Румен Радев се възприема като възможния коректив на управлението на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, а в съотношение 2:1 - Цецка Цачева се оценява като кандидатът, който няма да допусне България да се отклони от европейския си път на развитие.

Виж още: "Галъп" прогнозират победа за Радев на втория тур

Две групи обстоятелства могат да повлияят върху нагласите на избирателите и да предизвикат динамика в оставащите до вота два дни:

- Проведеният в деня на първия тур екзит пол на Алфа Рисърч показа, че 20% от гласувалите тогава са взели решение кого да подкрепят през последните дни. Към момента 25% от решилите да гласуват избиратели все още не са избрали кой от двамата кандидати за президент ще предпочетат.

- Аналогично, напълно възможно е до изборния ден броят привърженици на „не подкрепям никого“ да се промени. Поради относително високия дял на тези гласоподаватели, динамиката сред тях може да предизвика скъсяване или нарастване на дистанцията между двамата кандидати за президент.

Източник: Нова телевизия