Експресен сондаж на "Галъп интернешънъл" показва, че кандидатът на БСП би събрал 55% спрямо 45% за Цецка Цачева

Румен Радев увеличава преднината си пред Цецка Цачева. Това показва експресен сондаж на "Галъп интернешънъл" от сряда. 

Изследването е проведено на 8 и 9 ноември сред 867 души, на възраст над 18 години в цялата страна. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е ±3,4%. Възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл болкан". Проучването е проведено чрез използването на национална панелна извадка, която дава възможност да се проследят тенденциите в обществените нагласи.

"На база на данните, към момента може да се калкулира ориентировъчно съотношение от порядъка на 55% на 45% в полза на Румен Радев сред избралите кандидат, за които може да се очаква да гласуват. Предстои да се разбере какви ще са събитията в последните дни. Затова и данните са най-вече отражение на моментните нагласи. На този етап е трудно да се калкулира ефектът на "Не подкрепям никого" (доколкото то се употребява за пръв път в такива условия), но анализът сочи, че заедно с него, картината към днешния момент изглежда, най-общо, като 51% на 40% на 9%" - коментират от социологическата агенция.

Очакваната избирателна активност най-вероятно ще бъде под тази от последната неделя, като според социологическата агенция причините за това са две - достигнатите 4 милиона гласували на първия тур са своеобразен връх на активността за последните години и отчасти се дължат и на референдума. Освен това значителен брой поддръжници на отпаднали кандидати няма да подкрепят никого или няма да гласуват.

Според социолозите, "емпирично не се потвърждава твърдението, че електоратът на ГЕРБ не е бил активен на първи тур. Напротив - регистрира се пределно участие - близо милион и двеста хиляди. Проблемът е, че близо 350 хиляди от тях не са подкрепили Цачева, а други кандидати."

Електоратите на Обединените патриоти и Марешки ще играят ключова роля на втори тур, но избирателите на Патриотите явно ще гласуват по съвест, а не по директива. Сондажът показва, че сред излезлите да гласуват на първи тур за Красимир Каракачанов и Явор Нотев гласуването на втори тур се очаква да се разпредели в съотношение 3:1 в полза на Радев. 

При избирателите на Марешки очакванията са вотът на втория тур да се разпредели почти 1:1, като обаче много от тях няма да гласуват изобщо. 
Подкрепилите различни от БСП леви формации на първи тур ще гласуват масово за Радев, а привържениците на реформаторите ще гласуват в съотношение 2:3 за Цачева, като също голяма част от тях няма да отидат до урните или ще изберат опцията „Не подкрепям никого“.

Изследването измерва нагласите на гласоподавателите по отношение на двамата кандидат-президенти през оценка на четири качества: честност, самостоятелност, лидерство, обаятелност.

Според "Галъп", Радев има значителна преднина по отношение и на четирите, като разликата в оценката на избирателите е особено значима по отношение на самостоятелността и обаянието. Всъщност вероятно това е и основната причина за неговия успех.