Политикът казал на хората, че финансира кампанията на Десислава Иванчева, а в замяна посочва зам.-кметове и главен архитект на "Младост", пише вестникът

Формулата "независим кандидат" в последните години стана удобен начин във властта да се вкарат уж нови лица, зад които стоят стари муцуни, пише в. "Труд".

Тази неделя в "Младост" избират кмет на района между кандидата на ГЕРБ Мария Илиева (25,18% на първия тур) и Десислава Иванчева, независим кандидат (17,9% на първия тур).

Името на Иванчева се появи преди три месеца като един от гражданите, протестиращи срещу строителство на жилищна сграда в "Младост 1".

Преди дни един от лидерите на гражданските протести в "Младост" обяви, че кандидатурата на Иванчева за кмет не е предложена от инициативния комитет, а лично от Георги Кадиев.

Кадиев беше два пъти кандидат на БСП за кмет на София, а на последните избори след отказа на БСП да го издигне отново създаде своя партия "Нормална държава".

Двама от членовете на Инициативния комитет за защита на междублоковите пространства - Георги Михайлов и Ивайло Христов, разказват и пред "Труд" за подмяната на гражданската активност с партийно дирижиран кандидат. Още преди месец двамата обявиха, че заедно с Радослав Илиев напускат инициативния комитет заради политизирането му.

"На среща в заведение в "Младост 1" ни бе заявено лично от г-н Кадиев, че кандидатът ни за кмет ще бъде г-жа Десислава Иванчева. Тя щяла се яви като независим кандидат, но той държеше навсякъде да бъде написано, че тя е "независим кандидат само с подкрепата на ПП "Нормална държава". Кадиев си позволи супернахалството да ни каже, че в случай че спечели, кои длъжности в общината иска - главния архитект, секретаря и заместник-кметовете", разказва още Михайлов.

По думите му Кадиев е посочвал и хората, които да влязат в инициативния комитет, като е настоял общинският съветник от неговата партия Войслав Тодоров задължително да бъде включен. Тогава те предложили, щом ще има политици, да влязат и други, например общинският съветник от БСП в "Младост" Ирена Анастасова.

Проверка на вестника показва, че общинският съветник Войслав Тодоров е регистриран в Общинската избирателна комисия като отговарящ за финансирането на кампанията на Иванчева. Според хората това е направено, за да се държат в зависимост.

"Подписите за подкрепа на референдума, които събирахме срещу застрояването, бяха използвани като подписи за подкрепа на Десислава Иванчева като кмет. Най-важното е, че хората гласуваха за нея заради референдума, а тя сега подменя вота им", казва Ивайло Христов.

И двамата са категорични, че ако сега хората бъдат излъгани, повече никога няма да се доверят. Затова Христов и Михайлов са създали граждански съвет "Общество", като организират и дебат с всички кандидати за кмет на района, на който Десислава Иванчева отказва да участва.

Хората от инициативния комитет поставят въпроси за образованието й и какво точно работи Иванчева. Знае се само, че преди е имала транспортна фирма, а в момента е дистрибутор на бои за коса. Досега от екипа на Иванчева не са изпращали официална информация за образованието и професията й.

Георги Михайлов и Ивайло Христов разказват пред "Труд" цялата хронология на протестите. В средата на юли граждани от блокове 401, 409 и 411 в "Младост 4" сигнализират за заграждане на терен до блоковете им. Тогава те се срещат с бившия кмет д-р Цвета Авджиева, която им обяснила, че всичко е законно.

Затова те сформират инициативен комитет на гражданите в "Младост 4". Десет дни по-късно и в "Младост 1" се вдигнали на бунт, като в техния протест се включва и Георги Кадиев, както и неговият общински съветник Войслав Тодоров. Михайлов и недоволните от "Младост 4" се присъединили към съгражданите си.

"Разбрахме за протеста и се включихме в него, за да бъдем съпричастни с хората от "Младост 1". Каузата им беше да се спре със застрояването. Тогава мислехме, че всички искаме едно и също нещо, затова решихме да работим заедно", обяснява Михайлов.

"Целият проект започна като една много хубава гражданска инициатива, но вече не е така. Хората мислят, че гласуват за независим кандидат, но всъщност дават гласа си за Георги Кадиев, който стои зад Иванчева", категорични са бившите членове на гражданската инициатива.

Източник: в. "Труд"