Доналд Тръмп се съгласи с половин уста, че Русия стои зад хакерската атака срещу Демократическата партия, скара се на Си Ен Ен и BuzzFeed, похвали "Ню Йорк таймс" и обяви, че предава бизнеса на големите си синове

Доналд Тръмп даде първата си пресконференция като новоизбран президент седмица преди да встъпи в длъжност - и отсега даде заявка, че няма да изглади трудните си взаимоотношения с либералната преса.

Според наблюдатели простия и достъпен език, който използва 45-ият държавен глава на САЩ, го отличава рязко от обичайния стил на говорене във вашингтонския политически елит и предизвиква паралели с Роналд Рейгън.

Виж още: Прощалната реч на Обама като президент

В деня, когато тема номер 1 беше непотвърден доклад, според който Кремъл държи милиардера с компромати, нямаше как най-често задаваният въпрос да не е във връзка с Русия.

Тръмп обаче пренебрегна Си Ен Ен, чийто репортер Джим Акоста седеше на първия ред.

"Медията ви е ужасна... фалшиви новини!", репликира новоизбраният президент, след като журналистът от новинарската телевизия настоя да получи правото на въпрос. Не бъдете груб, предупреди Тръмп и даде думата на друг.

Другата медия, огласила скандалните твърдения - "БъзФийд", беше определена от него като "купчина боклук, която върви към провал".

Въпреки това отношение към медиите, новоизбраният президент на САЩ похвали на няколко пъти вестник "Ню Йорк таймс" - който на свой ред написа, че пресконференцията се е превърнала в цирк...

Виж още: Съвети за забогатяване от Доналд Тръмп

Над 250 представители на медиите бяха дошли да го чуят на живо в неговата "Тръмп тауър" в Манхатън и да му зададат въпросите си.

Ето още девет ключови момента от изявленията и отговорите на Тръмп:

- След петъчния брифинг с представители на американското разузнаване той вече споделя мнението, че Русия стои зад хакерските атаки срещу опонентите му в президентските избори. "Колкото до хакването, мисля, че е била Русия", бяха точните му думи - придружени обаче с напомнянето, че подобни кибернападения идват и от други държави, например Китай.

Анализатори коментират, че с подобно признание новоизбраният президент се опитва да спечели благоразположението на Конгреса, от който очаква одобрение на кандидатите за ключови постове в администрацията.

Същевременно обаче Тръмп повтори тезата си, че вината за хакерския пробив се е дължала на слабата защита в щаба на демократите - за разлика от "антихакерската защита", постигната от председателя на Републиканската партия и бъдещ началник на кабинета му Рейнс Прибъс.

Виж още: Тръмп готви съкращения в спецслужбите и ЦРУ

- Като "позорно" беше описано от него поведението на разузнавателните агенции, допуснали излизането на информацията за евентуален руски компромат, която той определи като "фалшива" и "недостоверна". Не му беше спестен обаче въпросът за неговата реплика в "Туитър", сравнил САЩ с Нацистка Германия.

Това е нещо, което нацистка Германия би направила - и е правила, коментира той относно изтичането на непотвърдения доклад. "Ню Йорк таймс" обаче изтъква, че самоопределянето му като жертва на нацисти е предизвикало масово гнева на антисемитски организации и оцелели от Холокоста.

- Ако Путин харесва Доналд Тръмп, това, приятели, се нарича "актив", не "спънка", отбеляза той по повод разузнавателни сведения, че Русия предпочита него пред Хилари Клинтън за президент и че руският държавен глава е разпоредил намесата в предизборната кампания, за да облагодетелства именно него. Той напомни, че стабилните отношения между двете държави биха им помогнали да работят заедно по сложни международни въпроси като борбата с Ислямска държава.

Виж още: Тръмп: Хилари е основателка на Ислямска държава

- Запитан дали има послание за г-н Путин, Тръмп заговори за бъдещия си колега в трето лице: "Не се прави така. Няма да прави така. Когато аз съм начело, Русия ще уважава много повече страната ни". Или ще се разбираме или не, добави Тръмп относно отношенията с Москва - заключи: "А ако с Путин не се спогаждаме, нали не мислите, че Хилари би била в състояние да прояви към него по-голяма твърдост, отколкото мога аз?".

"Няма бутон Reset, с който всичко се връща в първоначалните настройки. Или ще се спогаждаме, или не", предупреди още новоизбраният президент  - и заключи: "А ако не се спогодим, нали не мислите, че Хилари би била в състояние да прояви към него по-голяма твърдост, отколкото мога аз?".

Той обаче не коментира дали някой от предизборния му щаб е поддържал връзка с Русия по време на кампанията, отбелязва "Ню Йорк таймс".

- По повод непотвърдения доклад, чийто автор беше идентифициран като бившия агент на британските служби М6 Кристофър Стийл, Тръмп напомни, че пътува много зад граница и винаги предупреждава обкръжението и охраната си да внимават, защото навсякъде има камери. А относно предположенията за компромати, сред които порнозаписи с проститутки, заяви, че това няма начин да е истина, защото: "Аз съм и до голяма степен микробофоб. Вярвайте ми."

Виж още: Фобиите на звездите

- Здравното осигуряване, прокарано от демократите с Affordable Care Act, т.нар. "Обамакеър", според Тръмп се е превърнало в проблем на опонентите му, който републиканците ще решат, като отменят и заменят почти веднага с нещо много по-добро.

- Стената по южната граница започва да се строи, а после ще се търсят начини Мексико да възстанови вложените в нея средства, но не непременно с пари. Не искам да чакам година, година и половина, декларира той.

- Основният въпрос, който вълнуваше американските медии след избирането му през последните два месеца, беше какво се случва с бизнеса на Тръмп и дали той ще съумее да избегне конфликта на интереси преди встъпването си в длъжност, насрочено за 20 януари.

Виж още: Фирмите на Тръмп с над 650 млн. долара дългове

Разяснения в хода на пресконференцията даде неговата адвокатка, която обяви, че "Организацията Тръмп" минава в ръцете на двамата му големи синове Ерик и Доналд-младши - и те в никакъв случай нямало да го информират какво се случва с фирмите.

2 млрд. долара е стойността на сделка с Дубай, която Тръмп-старши е отказал през уикенда, посочи тя. Фамилният бизнес губи милиони и защото сделките, които са били в процес на договаряне с досегашния бос, се отменят.

За по-голяма убедителност пред медиите бяха изложени купищата документи, които той трябва да подпише, за да се оттегли от бизнеса - както преди години това е сторил избраният за вицепрезидент Рокфелер.

Виж още: Доналд Тръмп като филмов и тв герой

- Още преди да е встъпил в длъжност, той даде и заявка за втори мандат, а за финал на пресконференцията използва своята емблематична фраза от риалити шоуто "Стажантът" (в чиято ВИП версия го замести Арнолд Шварценегер):

"Тези книжа са само малка част от документацията за многото компании, които отиват в тръст, управляван от двамата ми синове... Надявам се след осем години да се върна и да кажа: "Добра работа, момчета". В противен случай... ще кажа: "Уволнени сте".

- За да се избегнат подозрения, че е получавал недопустими по закон подаръци от чужбина, нощувките, заплатени от други държави в хотела му във Вашингтон, ще бъдат дарени на държавната хазна.

Виж още: Иванка - истинската първа дама?

Междувременно дъщеря му Иванка също напусна постовете си в семейния бизнес. Съпругът й Джаред Кушнер, чиято е основната заслуга за изборната победа на Тръмп, също се отказа от своите активи и семейството им се мести във Вашингтон, където ще може да подпомага работата на новата президентска администрация.