Освен това се подготвя преструктуриране и значими промени в сектора, които да предотвратят политизирането му

За задаващи се съкращения в американските спецслужби предупреждава пред в. "Уолстрийт джърнъл" високопоставен източник, пожелал да остане анонимен.

Администрацията на Доналд Тръмп планира да съкрати числеността на спецслужбите на САЩ, като това ще засегне ЦРУ и офиса на директора на националното разузнаване, съобщава изданието.

Според източника идеята на тези реформи е да се предотврати възможността службите да станат много политизирани. За целта те ще бъдат преструктурирани и реформирани като начин на работа.

По неофициални данни републиканецът Майк Помпео е избран от Доналд Тръмп за нов директор на ЦРУ. Генерал Майкъл Флин, който ръководеше разузнаването на Пентагона, е отговорен за провеждането на реформата. За целта той е назначен като съветник при президента Тръмп по въпросите на националната сигурност.

Тръмп вече няколко пъти е изразявал в "Туитър" съмненията си за ефективността на ЦРУ, като основните му критики са по отношение на руските хакерски атаки по време на президентската кампания - нещо, за което самият той е скептичен. 

Междувременно в коментар за телевизия Пи Би Ес сегашният директор на ЦРУ Джон Бренан изказа надежда, че идването на власт на Доналд Тръмп САЩ и Русия могат да сближат позиции и да нормализират двустранните си отношения.

"Безусловно, аз се надявам на подобряването на отношенията между Москва и Вашингтон през следващите няколко години. Понеже е изключително важно за стабилността в света, така и за Русия и САЩ, двустранните отношения да са добри", каза Джон Бренън.

Той посочи, че няма основания да се говори за началото на нова Студена война между двете страни.

По време на кандидатпрезидентската си кампания Донал Тръмп призоваваше за подобряване на отношенията между Москва и Белия дом.

Източник: "Уолстрийт джърнъл"