Победата на Доналд Тръмп, определяна като "американския Брекзит", дойде като шок за бившата първа дама, която смяташе, че връщането й в Белия дом е гарантирано. Сега всички се питат защо тя се провали срещу противник, който изглеждаше лесен

Победата на Доналд Тръмп над Хилари Клинтън е вторият най-изненадващ резултат от президентските избори в САЩ след оставането на аутсайдера Хари Труман в Белия дом през 1948 г., пише Райън Купър в The Week. Сега всички си задават въпроса защо се стигна дотук...

Тръмп е безпрецедентен кандидат - той е първият американски държавен глава, избиран на поста, без да има какъвто и да било военен или политически опит. Заради безбройните си гафове, обидите към почти всички етнически групи в страната и обвиненията от 12 жени в сексуално посегателство Доналд Тръмп изглеждаше и най-лесният възможен опонент. На теория би трябвало да бъде победен с лекота. Но се случи тъкмо обратното, отбелязва Купър.

В The Week той очертава четири основни фактора, довели до загубата на Хилари Клинтън. На първо място се поставя нейното

изключително слабо представяне като кандидат -

още на вътрешнопартийните избори тя едва успяваше да засенчи Бърни Сандърс въпреки подкрепата, която беше акумулирала в аванс. Подобно на Ал Гор през 2000 г., тя водеше "дървена" кампания със склонност да поставя на преден план дребнотемието вместо визионерската политика. 

Виж още: Младите демократи не харесват Хилари Клинтън

Медиите също не бяха изцяло на нейна страна, въпреки официално заявената подкрепа, и отразяваха нарушението на протокола за електронната й кореспонденция сякаш е аферата "Уотъргейт". Но семейство Клинтън са скарани с медиите от 30 години насам - и техният подмолен, юридически подход само нагнетява ситуацията.

Хакерите, очевидно свързани с руското правителство,

които проникнаха в електронната кореспонденция на Демократическата партия и шефа на щаба й Джон Подеста, са фактор номер 2. Това беше един от най-мащабните актове на политически саботаж в американската история и нанесе значителни вреди, сочи анализът на The Week.

Виж още: Обиди, нападки и заплахи във вторите президентски дебати в САЩ

Третата причина според електронното списание се корени в самия Тръмп и неговата привлекателност за фанатизираната част от електората. Много от поддръжниците му са

националисти от бялата раса или направо нацисти

И не на последно място, погледнете политическата карта - Тръмп победи в щатите от т.нар. Rust Belt ("пояс на ръждясване"), които съставляваха най-големия индустриален център в света, но оттогава насам са жертва на деиндустриализацията. Президентът Барак Обама, в двубой с плутократ от Уолстрийт, също се представи добре в тези райони.

Мнозина либерални симпатизанти на Клинтън настояват, че едно възможно обяснение за това преориентиране на вота, е фанатизмът. Но едва ли това е единствената причина - Обама е чернокож и спечели на два пъти в щатите Уисконсин, Пенсилвания и Мичиган, което нямаше как да стане без гласовете на белите американци с ниски доходи.

Видео: Какъв е пътят на Тръмп до Белия дом (обяснено в картинки)

А социологическите проучвания на изхода от секциите вече установиха, че Тръмп подобрява показателите на предишния републикански кандидат Мит Ромни във всяко етническо малцинство, дори при латиноамериканците, както и сред белите жени.

До голяма степен Клинтън изгуби тези щати заради своята твърде сложна и предпазлива икономическа програма, а най-вече заради имиджа си на политик от елита, който прибира маса пари от Уолстрийт - все непривлекателни черти за онеправданите бели избиратели, в чиито ръце е балансът на властта в тези щати, заключава анализаторът в The Week.

"Гардиън", от своя страна, подчертава, че рядко се случва партиите да задържат един пост след два мандата - макар Буш-старши да е изключение. Според британския вестник Тръмп олицетворява настроенията срещу статуквото, които накараха Обединеното кралство да гласува за излизане от ЕС, а демократите в 22 щата - да номинират за Белия дом Бърни Сандърс. А Хилари Клинтън, която през последните години беше сенатор и държавен секретар, се възприема като част от това статукво.

"Икономиката, глупако!"

е фраза, използвана от Джеймс Карвил, съветник на съпруга й в изборите през 1992-ра - и до голяма степен би трябвало да помогне на демократите и през 2016 г., още повече че Барак Обама допринесе за излизането на US икономиката от финансовата катастрофа и постигна рекордна поредица от тримесечия с ръст на новите работни места, напомня "Гардиън".

За голямо съжаление на Клинтън обаче мнозина американци не усещат позитивите, а страдат от застоя на възнагражденията и социалното неравенство. А Тръмп успя да ги убеди, че причина за това са неизгодните търговски споразумения и толерирането на определени икономически интереси. Последната теза беше изказана от Бърни Сандърс още по време на първичните избори, но Клинтън така и не намери задоволителен отговор в защита на съвременния американски капитализъм. 

Липсата на доверие

според "Гардиън" също е голям проблем за кампанията й, който подкопава редица иначе разумни политически тези. Милионите долари, спечелени от Клинтън с платени лекции за "Голдман Сакс", и неясната паяжина от бизнес контакти около семейната фондация оставиха у немалко американци съмнения в искреността на Хилари по финансовите въпроси.

А разследването на ФБР за имейлите й като държавен секретар, което продължи почти до финала на кампанията, повлия негативно най-вече защото остави усещането, че семейство Клинтън се държат така, сякаш законът не се отнася до тях.

Кухите послания

Мечешка услуга на Хилари оказа и стратегията на щаба й да "продава" на избирателя предимно нейната личност. Най-силното послание на кампанията й беше, че тя е изключително подготвена и квалифицирана за президентския пост. Това, общо взето, беше вярно, особено в сравнение с плачевната липса на опит у Доналд Тръмп, но големите идеи останаха зад кулисите, а хилядите по-малки така и не се запомниха, смята "Гардиън".

Виж още: Кой спечели първите президентски дебати в САЩ

Посланието й "По-силни заедно" звучеше актуално на фона на разделителните линии, които чертаеше Тръмп, но същевременно му помогна да наложи своите условия в битката.

Социолозите

също провалиха Хилари, давайки й до последно удобна преднина в нагласите на избирателите - дотам, че резултатът на Тръмп беше сведен до 30-ина процента. Остарялата методика, несъобразена с новите технологии, доведе до опасно подвеждащи резултати в допитванията, заключава "Гардиън".

Друг британски вестник, "Дейли телеграф", пък припомня думите на г-жа Клинтън, че след като е загубила президентската номинация на демократите през 2008 г. от Обама, по-нататъшния й път към първата жена президент ще е по- лесен. Тъкмо обратното, като фаворит в кампанията тя се оказа под кръстосания огън на двама съперници - вътрешнопартийния Бърни Сандърс, който я атакуваше отляво, и кандидата на републиканците Тръмп, сипещ отдясно заплахи да я вкара в затвора.

А скандалът с личния имейл сървър, който е използвала за служебна кореспонденция, докато е била начело на Държавния департамент, разкрит от "Ню Йорк таймс" през март 2015, сякаш нямаше край, заключава "Телеграф".

Видео: Хиляди на протест в САЩ срещу избирането на Тръмп

Източник: The Week, "Гардиън", "Дейли телеграф"