Мелания Тръмп е следващата Джаки Кенеди, твърдяха зад Океана още по време на кампанията. Сега вместо жена президент американците имат първа дама, която се е снимала без дрехи в мъжки списания и е родена в комунистическа държава

На 70 Доналд Тръмп спечели вота срещу Хилари Клинтън и през януари става 45-ият президент и най-възрастният държавен глава на САЩ. Още докато той се бетонираше като фаворит за номинацията на Републиканската партия, погледите бяха вперени и в бъдещата първа дама.

Третата му съпруга Мелания, която навърши 46 през април, не участваше особено активно в агитацията за първичните избори. С издигането му за официален кандидат обаче тя се принуди да застава по-често под светлината на прожекторите. А там гафове е правила дори Хилари - например в далечната 1992-ра, когато съпругът й Бил Клинтън водеше кампанията си за Белия дом, а тя демонстрира иронично отношение към жените домакини, които си стоят вкъщи и "пекат курабийки".

Какво знаем за загадъчната нова първа дама Мелания Тръмп:

- Родена е в Словения с моминска фамилия Кнаус и е била топмодел. Биографи на Джаки Кенеди я сравняват със съпругата на Дж.Ф.К., защото, подобно на нея, е "красива, умна и самостоятелна", с усет към модата. Самата Мелания коментира още през 2000 г. вероятността да стане първа дама и признава пред "Ню Йорк таймс", че би била "много традиционна - като Бети Форд или Джаки Кенеди".

Първите страници на  "Ню Йорк поуст" с голата Мелания Тръмп, 31 юли и 1 август 2016 г., когато таблоидът препечата кадрите от стара фотосесия за европейското мъжко списание "Макс". Говорител на мъжа й окачестви снимките като "празник на човешкото тяло в изкуството". Демократи обаче коментираха, че и красотата на жена му не може да спаси Доналд от собствената му уста...

- Мелания говори пет езика: словенски, английски, сръбски, френски и немски. Това би било полезно, ако й се наложи да изпълнява церемониални функции в Белия дом. Злите езици обаче разправят, че именно акцентът й е причината да се включва рядко в публичните изяви на съпруга си.

Видео: Мелания Тръмп плагиатства от Мишел Обама

- Израснала е в Югославия, далеч от висшето общество на Ню Йорк, към което принадлежи съпругът й, потомствен магнат. Ако той влезе в Белия дом, тя ще е първата президентска съпруга, родена в комунистическа държава, и едва втората, която не е родом от САЩ - след англичанката Луиза Адамс, първа дама на шестия държавен глава Джон Куинси.

- Със сигурност ще е първа и в още нещо - позирането без дрехи за мъжко списание. През 2000 г., докато е още само гадже на Доналд, тя снима в частния му самолет гола фотосесия за британското "Джи Кю" - и снимката й краси корицата. Пат Никсън и Бети Форд също са имали кариера като модели - но облечени.

- Двамата с Тръмп имат 10-годишен син (петото му дете), когото тя определя като "мини-Доналд". Барън обичал да носи костюм и вратовръзка, дори играел голф с татко си. Обичал също така да командори и уволнявал наред гувернантки и домашни помощници - макар че бързо след това ги възстановявал на работа.

- В едно от редките си тв интервюта пред Мика Бжежински (дъщерята на Збигнев) от MSNBC, тя обяснява дългото си мълчание по следния начин: "Обичам да поддържам живота в нормалното му русло заради сина ми Барън. Аз съм майка на пълен работен ден, затова реших да не участвам активно в кампанията.

Въпреки това обаче г-жа Тръмп следи новините от А до Я и е напълно наясно със случващото се. Докато Доналд агитира из цялата страна за първичните избори, Мелания се чува с него по няколко пъти на ден и споделя мнението си по различни теми:

"Дали се съгласявам с него за всичко? Не. И му го казвам. Споделям му мнението си, казвам му какво мисля. Понякога се вслушва, друг път не."

Мелания и Доналд Тръмп по време на кампанията за първичните избори на Републиканската партия - на среща с избиратели в Манчестър, щата Ню Хемпшир, през февруари. Снимка: Flickr / Marc Nozell

- Преди да се премести в Париж и Милано, за да се посвети на манекенството, тя е учила архитектура и дизайн - специалности, които идеално подхождат за бизнеса на съпруга й с недвижими имоти. Проверка обаче установява, че така и не се е дипломирала от университета в Любляна. 

В Ню Йорк пристига през 1996 г., но води сравнително затворен живот. Шефът на агенция ID Models си спомня, че за нея било необичайно да излиза, за да посещава барове или клубове - ходела единствено на кино (сама) и фитнес, а преди Тръмп не се срещала с никого.

За Доналд се жени в началото на 2005-а, в пищна рокля от "Кристиан Диор" по дизайн на Джон Галиано, украсена с кристали и перли, в която позира и за корицата на "Вог".

И понеже също е имигрантка, Бжежинска не й спестява въпроса какво мисли за издигането на стена по границата с Мексико и идеята да се забрани влизането на мюсюлмани в САЩ.

"Аз спазвам закона и никога не съм си представяла да остана тук без документи. Имах виза и през няколко месеца се връщах в Словения, за да ми я подновят. Върнах се, кандидатствах за зелена карта, по-късно и за гражданство. Така че съм минала по каналния ред", разказа тя и обясни, че съпругът й просто искал да защити американския народ и да гарантира държавната сигурност.

- Какво я е привлякло към Доналд - и какво поддържа брака им? "Неговият ум, удивителният му ум. Той е много умен, много очарователен и невероятно енергичен. Освен това аз не се стремя да го променя, нито той се опитва да промени мен - приемаме се такива, каквито сме."

Източник: The Week, "Венити феър"